fbpx

Jak správně naložit maso na grilování? Poradíme vám!

Grilovací sezóna započala! Víte, jak správně naložit maso na grilování a jaká jsou základní „pravidla“ pro správné a chutné grilování? Poradíme vám!

Léto je tu a hlavní sezóna grilování je odstartována! Pokud tedy i vy patříte mezi nadšence venkovního posezení a dobrého jídla a pití, přinášíme vám pár tipů, tak tyto krásné chvilky strávené s rodinou či kamarády udělat ještě lepší!

Základ každého grilování

I grilování má svá pravidla, a pokud chcete, aby výsledek byl zkrátka ohromující, měli byste se jich držet. Naprostým základem je čistý gril. Ačkoliv jej neustále čistit může být nudné a pracné, věřte, že se to vyplatí. Maso, které byste dělali na rezavém či již znečištěném grilu, by opravdu nechutnalo dobře. Ideální je starý popel seškrábat a grilovací plochu důkladně utřít jarem, nebo jiným odmašťovačem.

Další důležitou (a často zanedbávanou) částí je pokládání masa samotného na gril. Maso na sobě nesmí být namačkané. Každý kousek musí mít kolem sebe dostatek prostoru tak, aby se dobře udělal i z boku. V ideálním případě byste neměli masem zaskládat více jak ¾ grilovací plochy.

Poslední a velmi významnou částí je nakládání masa. Nepochybně každý má nějaký svůj ozkoušený recepty, který praktikuje již řadu let, nicméně pojďme si společně říct i nějaké nové typy a jak správně naložit maso na grilování.

Proč se maso před grilováním nakládá?

Důvodů je hodně, nicméně tím největším je chuť masa. Díky marinádě dostane zcela jinou chuť. Navíc maso bude jemnější, křehčí a zkrátí se doba jeho tepelné úpravy.

Jak správně naložit maso na grilování

Svatá trojice grilování

Při nakládání masa bystě měli pamatovat na tři základní ingredience – olej, sůl a něco kyselého.

Olej – má hned dvojí použití. Olej je tuk a tuky jsou nositelé chutě, je proto logické že díky oleji maso bude mít výraznější chuť. Druhým důvodem proč se olej používá, je proti připalování masa na grilu. Pro tohle použití je výborný olivový olej, ale můžete použít i slunečnicový, nebo jakýkoliv jiný.

Sůl – sůl nad zlato a platí to i zde! Díky soli bude maso měkčí, nicméně solte opatrně a s rozumem. Z naloženého masa sůl nesmyjete a není nic horšího, než přesolená flákota masa.

Něco kyselého – kyselé suroviny při nakládání jsou velmi často opomíjeny, nicméně to je opravdu velká škoda, protože právě kyselé suroviny (jako je například jogurt, citron, lžička hořčice, jablečný ocet…) pomáhají masu zkřehnout. Pokud tedy nakládáte tužší maso, vyhnete se tak tuhé a nežvýkatelné podrážce od bot.

Doba marinování je velmi důležitá!

Každé maso je jiné a vyžaduje tak jinak dlouhé marinování.

  • Ryby a kuřecí maso – jedná se o velmi křehký druh masa, který dlouhé marinování nepotřebuje. Bohatě postačí jedna až dvě hodiny – pokud tedy máte neočekávané hosty na cestě, jde o perfektní rychlovku! Výborně si rozumí s čerstvými bylinkami, jako je například rozmarýn.
  • Vepřové a hovězí maso – jedná se o tužší a prorostlejší maso, které potřebuje více času. Naložené by mělo být minimálně přes noc, aby dobře natáhlo chuť. Ideální kombinace tohoto masa je s cibulí, česnekem nebo drcenými rajčaty. Před samotným grilováním nechte maso okapat a všechny ingredience z něj odstraňte.

Recepty na nejlepší marinády

Receptů je celá řada a ingredience se dají mezi sebou libovolně kombinovat, nicméně my vám přinášíme pár našich ověřených typů!

Pivní marináda

  • 150 ml piva
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ citronu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hořčice
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • Sůl
  • Pepř

Jogurtová marináda

  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička červené papriky
  • čerstvá bazalka
  • sojová omáčka
  • sůl

Česnekovo medová marináda

  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce kečupu
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce oleje (olivový, slunečnicový, řepkový – jakýkoliv, který máte rádi)
  • 1 lžíce sojové omáčky omáčka
  • 1 lžíce worcestrová omáčka
  • šťáva z 1 – 2 citronů
  • 1 lžička mleté červené papriky

Dle chuti je možné přidat:

  • zázvor
  • mletý kmín
  • chilli
  • kari
  • mletý černý pepř
  • sůl

Marináda na kuřecí maso

  • 1 lžíce medu
  • 4 lžíce kečupu
  • Sójová omáčka
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • Cibule
  • Oregano
  • Bazalka
  • Skořice
  • Sůl

Jak správně naložit maso na grilování není věda a nemusíte se bát jakýmkoliv způsobem kombinovat suroviny, které chutnají právě vám. A kdo ví, třeba právě Vy najdete tu nejlepší kombinaci, kterou si budete v rodině a mezi přáteli ještě dlouhé roky předávat.

I grilování má své pravidla. Fabala [online]. [cit. 2020-07-03]. Dostupné z: http://fabala.cz/zahrada/i-grilovani-ma-sve-pravidla/

Jak naložit maso na grilování? Delta [online]. [cit. 2020-07-03]. Dostupné z: https://www.domky-delta.cz/blog/jak-nalozit-maso-na-grilovani/

Maso na gril. Umíte ho marinovat? Gourmet [online]. [cit. 2020-07-03]. Dostupné z: https://www.gourmetacademy.cz/blog/104-maso-na-gril-umite-ho-marinovat/

Sdílejte nás!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *