Akné netrápí jen teenagery, pleť umí pozlobit i dospělé
Od doby puberty už uběhla pěkná řádka let, přesto se na obličeji objevují pupínky a zanícené boláky? Akné je zánětlivé onemocnění mazových žláz, nejčastěji se projevuje kožními změnami včetně červenání a lézí, které se vyskytují na obličeji, v oblasti dekoltu, na ramenou nebo na horní polovině těla. Problém nezmizí s dospělostí, naopak se může prohloubit, proto je radno vyhýbat se rizikovým faktorům a o pleť řádně pečovat. Čemu se vyvarovat a co naopak pomůže v boji s nevzhlednými pupínky?
Akné v každém věku u žen i mužů
Problematickou pokožku sice řeší více ženy, to ale neznamená, že se u mužů akné neprojevuje. V tomto případě nehraje pohlaví roli, byť u žen dochází k hormonálním výkyvům během menstruace, v době těhotenství a po porodu v době šestinedělí.
Uchráněni nejsou ani muži, dokonce se může toto dermatologické trápení projevovat v každém věku. „Acnevulgaris“, jak se nejčastější typ akné označuje je příznačný mastnou pletí, na které se mohou objevovat červené skvrny, dále:
- opakovanými kožními lézemi,
- černými tečkami,
- zánětlivými a bolestivými pupínky,
- hnisavými cystami na obličeji a horní části těla.
Nezdravý životní styl se zrcadlí na pokožce
Stres, nedostatek spánku a pohybu na čerstvém vzduchu v přírodě a zejména špatný jídelníček patří mezi nejčastější faktory pro vznik akné hned po hormonální nerovnováze. Stresové vypětí nebo dlouhodobá psychická zátěž vede k vysoké produkci kortizolu, který způsobuje poškození pokožky. Stres jde často ruku v ruce s únavou zaviněnou pracovním zápřahem a nedostatečným spánkem, pokožka je ochablejší a v menší míře odolává útokům bakterií, které jsou zodpovědné za rozšíření onemocnění po pokožce a vznik hlubokých lézí.
Z toho důvodu se doporučuje každodenně používat micelární vodu Sébium, která čistí, ale nevysušuje, současně je třeba změnit stravování.
Jídlem proti akné
Co jíst a co naopak vyřadit z jídelníčku, aby pupínky neměly šanci? Potraviny jsou možností, jak se zbavit akné, přičemž pro krásnou pokožku platí běžné zásady zdravého stravování, tedy méně sacharidů a tuků, naopak více vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Vyplatí se proto konzumace potravin s nižším nebo středním glykemickým indexem, jako jsou obiloviny, hnědá rýže, ryby, sýry a luštěniny. Vhodné je doplňovat zinek, který působí protizánětlivě a nachází se například v játrech.
Pro přísun minerálů a dalších blahodárných látek jsou ideální různé druhy ovoce a zeleniny, vejce, ořechy, pšeničné klíčky, obilniny. Samozřejmě se musí pro správnou hydrataci dostatečně pít během dne, nejvhodnějšími nápoji jsou bylinkové čaje a čistá voda.
Stop chipsům i burgerům
Jaké potraviny naopak způsobují rozvoj kožních lézí? Jednoduché cukry, sacharidy, tuky, konzervanty, dochucovadla a umělá aromata negativně ovlivňují zdraví pokožky. Vyřadit je vhodné:
- červené maso;
- bílé pečivo, těstoviny;
- sladkosti, cukrovinky, čokoládu;
- slané pochutiny, chipsy, solené oříšky, krekry;
- smažená jídla ze stánků rychlého občerstvení;
- průmyslově vyráběné pokrmy;
- pálivé koření, chilli.