Top 3 recepty na domácí hranolky
Víte, jak udělat ty nejlepší domácí hranolky, které ohromí každou návštěvu? Pokud ne, tak děláte velkou chybu, po těchto hranolkách se návštěva utluče.
Ačkoliv se to nezdá, tak hranolky nemusí být tak nezdravou stravou, jak se zdá. Stačí, když je připravujete při správné teplotě. Tato teplota by měla být okolo 180 °C až 200 °C a olej nesmí klesnou pod tuto teplotu. Je proto důležité abyste smažili hranolky po menších porcích a neklesla teplota pod tuto hodnotu. Poté si udrží domácí hranolky živiny a nenasáknou olejem, tudíž nebudou tolik kalorické. Hlavní je u domácích hranolek zvolit tip varných brambor C, díky kterému budou hranolky křupavé.
1) Domácí hranolky kombinovaná příprava
Nachystáme si kvalitní brambory a škrabku, se kterou brambory oloupeme. Poté je nakrájejte zhruba na 0,8 cm silné hranolky. Ty pak dáme do mísy s vodou, kde je necháme odstát asi 45 minut. Mezi tím si nachystáme hrnec, do kterého dáme vodu a přivedeme k varu. Vodu pořádně osolte a jakmile začne voda vařit, tak do ní vložte hranolky. Nechte je ve vodě vařit zhruba 5 minut a poté je sceďte a rozložte na plechu. Mezi tím si rozpalte olej v hrnci, nebo fritézu. Jakmile budou domácí hranolky vychlazené, tak je můžete začít smažit. Vždy si dejte pozor, aby byl olej dostatečně rozpáleny. Jakmile začnou mít hranolky zlatavou barvu, tak je vytáhněte. Nechte okapat od oleje a ihned osolte. Poté je můžete začít podávat.
2) Domácí hranolky – McDonald
Brambory si zde nakrájíme na slabé hranolky, jak mají v McDonaldu. Poté je opláchneme ve studené vodě a připravíme si do hrnce vodu. Do vody poté dejte 2 lžíce octa a v žádném případě nepřidávejte sůl. Jakmile dojde vodu k varu, tak přidejte domácí hranolky a nechte vařit zhruba 2 minuty. Jde o to, aby hranolky lehce změkly. Poté je sceďte, osušte a nechte vychladnout. Nachystejte fritézu a nechte rozpálit olej. Přidejte hranolky a nechcete je smažit 2-3 minuty. Domácí hranolky vytáhněte na papírovou utěrku a osušte je. Jakmile vychladnou, máte nachystané předsmažené hranolky, které můžete dát do mrazáku, či pokračovat v přípravě. Pokud budete pokračovat, stačí je dát do rozpáleného oleje a smažit dalších 5 minut, dokud nebudou zlatavé. Jestliže nechcete hranolky tak mastné, dají se dělat v troubě při teplotě 200 °C na pečícím papíře po dobu 10 minut. Na závěr je stačí posolit a máte hotovo.
3) Křupavé domácí hranolky
Oloupejte si brambory a nakrájejte si je na menší hranolky. Poté si dejte do mísy vodu s troškou soli. Nakrájené hranolky ponořte do vody a dobře properte. Poté vařte hranolky asi 5 minut ve vroucí vodě. Vyjměte je a dejte je do studené vody, kde je nechcete 10 minut, dokud neztvrdnou. Následně je vytáhněte osušte papírovými ubrousky. Hranolky dejte do sáčku a přidejte k nim 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu. Tím se odstraní všechna přebytečná voda. Pytlík pořádně promíchejte, ať je škrob všude. Poté rozpalte olej a vložte hranolky. Nechte je smažit zhruba 5 minut a poté je vytáhněte a nechte vychladnout. Jakmile budou vychlazené, tak je dejte opět do rozpáleného oleje a smažte 3 minuty. Jakmile budou mít zlatavou barvu, tak je vytáhněte a rozprostřete na papírové ubrousky, které zachytí přebytečný olej. Poté stačí osolit a můžete podávat.
Samozřejmostí je, že domácí hranolky můžete podávat jak s kečupem, tak s jiným dipem, který si můžete během přípravy nachystat. Snad vám budou hranolky chutnat a ohromí celou rodinu.