Cheesecake – originální recept, který lze snadno modifikovat, dle surovin, které máte zrovna doma
Cheesecake je lehký nadýchaný desert, který se těší velké oblibě jak u dětí, tak dospělých. Udělejte si jej doma, jde to i za pár Korun!
Cheesecake, nebolí sýrový koláč, je horkou novinkou posledních let. I přesto, že se jedná o koláč ze sýrů, těší se velké oblibě – aby také ne, upéct ho je velmi jednoduché a rychlé, plus chutná snad úplně všem! Přinášíme vám originální recept, který lez různě obměňovat a péct na milion způsobů.
Základní ingredience na cheesecake:
(průměr formy ideálně 20 – 25 cm)
Příprava 10 minut, pečení 60 minut
- 100 g moučkového cukru
- 170 g sušenek (já používám sušenky „Opavia Club – máslové“, ale může být i „Lotus Biscoff Originální karamelizované“, nebo jakékoliv jiné -záleží na vaší chuti)
- 70 g rozpuštěného másla
- 500 g mascarpone
- 3 vejce
Tip: 500 g mascarpone můžete nahradit:
- 250 g mascarpone
- 250 g tučný tvaroh
nebo
- 250 g tučný tvaroh
- 250g pomazánkové máslo
nebo
- 250 g Philadelphia sýr
- 250 g tučný tvaroh
V podstatě můžete v libovolné míře míchat dle vaší chuti mascarpone, tvaroh, jakýkoliv tučný sýr (Philadelphia, Gervais Original, Lučina, Žervé…), pomazánkové máslo a zakysanou smetanu. Nicméně mějte na paměti, že všechny tyto ingredience jsou odklonem od původní receptury a pravý cheesecake by měl opravdu obsahovat 500 g mascarpone.
Dle chuti:
- citronová šťáva (já dávám cca 2 kávové lžičky)
- citronová kůra (před nastrouháním samozřejmě citron pečlivě omyjte od postřiků a jiných nečistot!)
- vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt (já dávám cca 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu)
- ovoce (borůvky, maliny, jahody…)
- zakysaná smetana
- 55 g mletých mandlí
Postup:
Korpus:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Sušenky vložíme do igelitového sáčku a pomocí kladívka sušenky rozdrtíme na co nejmenší části.
- Do takto rozdrobených sušenek přidáme máslo a mleté mandle (mandle můžete vynechat).
- Tyto suroviny dobře zapracujeme do sebe.
- Formu buď vymažte máslem, nebo vystelte pečícím papírem tak, jak jste zvyklí.
- Následně do formy vložte těsto a rovnoměrně rozprostřete po dnu (nebo i bocích) formy.
- Vložíme do trouby a necháme cca 10 minut péct.
- Poté korpus vytáhneme a necháme vychladnout.
Krém:
- Poté co vytáhnete korpus ven, ztlumte troubu na 160 °C.
- Do misky vložte mascarpone (nebo jakýkoliv vámi zvolený sýr), cukr a chvíli promixujte.
- Poté přidejte vejce (po jednom prošlehávejte!).
- Do takto hotového krému můžete přidat citronovou šťávu, kůru, nebo vanilku dle chuti.
- Opět promixujeme.
- Krém nalijeme do formy s předpečeným korpusem.
- Vložíme opět do trouby a pečeme 50 – 60 minut. To, že koláč je již hotový poznáte tak, že když s koláčem mírně zatřesete ze strany na stranu, tak kraje jsou pevné. Prostředek se mírně třese (např. jako puding).
- Nechte vychladnout na lince. Poté dejte do ledničky a konzumujte až další den. Proležený koláč je podstatně lepší.
- Pokud chcete cheesecake nazdobit, můžete jej z vrchu potřít zakysanou smetanou a ozdobit ovocem.
Tip: Cheesecake pečte ve vodní lázni. Tzn. na nižší mřížku vložte pekáč plný vody. Koláč, který se dělá v troubě s vodou, je vláčnější – není tak vysušený.

- Skrytá hrozba na střechách: Co obnáší likvidace eternitu a azbestu v ČeskuAčkoli se může zdát, že éra azbestu a eternitu už dávno skončila, opak je pravdou. Stále tisíce domů a budov po celé České republice mají na střechách či ve stěnách desky z těchto materiálů. Důvod je jednoduchý: byly levné, dostupné a odolné. Co ale tehdy nikdo netušil (nebo přehlížel), je fakt, že tyto materiály obsahují prokazatelně zdraví škodlivý azbest. A jakmile dojde k jejich narušení — třeba při rekonstrukci — může to mít vážné důsledky.
- Umění bydlet v Praze: Viladomy U mlýna propojují design, klid a městský životPraha je nejen hlavním městem České republiky, ale také symbolem kvalitního života. Je to město, kde se snoubí historická atmosféra s moderní infrastrukturou, kde najdete kulturní příležitosti na každém rohu, vynikající restaurace, kvalitní školy i zázemí pro podnikání. Někoho sem přivábí možnost profesního růstu, jiného pestrost života, kterou metropole nabízí. Koupě bytu v hlavním městě tak nepředstavuje jen osobní rozhodnutí, ale také promyšlený krok k dlouhodobé stabilitě a jistotě.
- Předváděcí vozy Škoda: Ekonomická volba s prémiovým pocitemChcete vlastnit kvalitní vůz za výhodnou cenu? Pak by pro vás mohly být ideálním řešením předváděcí vozy Škoda. Získáte téměř nový automobil s minimálním nájezdem, výrazně nižší cenou a zárukou výrobce. Jak si správně vybrat a na co si dát pozor při koupi?
- Vložkování komínů – kdy je čas a proč se vyplatíVšimli jste si, že váš komín táhne mnohem hůř, než dřív? Objevily se na něm praskliny nebo vám zatéká skrz komín do domu?
Pingback:Jednoduché ovocné minidortíky, které zvládne opravdu každý! | Kartmen