fbpx

Cheesecake – originální recept, který lze snadno modifikovat, dle surovin, které máte zrovna doma

Cheesecake je lehký nadýchaný desert, který se těší velké oblibě jak u dětí, tak dospělých. Udělejte si jej doma, jde to i za pár Korun!

Cheesecake, nebolí sýrový koláč, je horkou novinkou posledních let. I přesto, že se jedná o koláč ze sýrů, těší se velké oblibě – aby také ne, upéct ho je velmi jednoduché a rychlé, plus chutná snad úplně všem! Přinášíme vám originální recept, který lez různě obměňovat a péct na milion způsobů.

Základní ingredience na cheesecake:

(průměr formy ideálně 20 – 25 cm)
Příprava 10 minut, pečení 60 minut

  • 100 g moučkového cukru
  • 170 g sušenek (já používám sušenky „Opavia Club – máslové“, ale může být i „Lotus Biscoff Originální karamelizované“, nebo jakékoliv jiné -záleží na vaší chuti)
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 500 g mascarpone
  • 3 vejce

Tip: 500 g mascarpone můžete nahradit:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučný tvaroh

nebo

  • 250 g tučný tvaroh
  • 250g pomazánkové máslo

nebo

  • 250 g Philadelphia sýr
  • 250 g tučný tvaroh

V podstatě můžete v libovolné míře míchat dle vaší chuti mascarpone, tvaroh, jakýkoliv tučný sýr (Philadelphia, Gervais Original, Lučina, Žervé…), pomazánkové máslo a zakysanou smetanu. Nicméně mějte na paměti, že všechny tyto ingredience jsou odklonem od původní receptury a pravý cheesecake by měl opravdu obsahovat 500 g mascarpone.

Dle chuti:

  • citronová šťáva (já dávám cca 2 kávové lžičky)
  • citronová kůra (před nastrouháním samozřejmě citron pečlivě omyjte od postřiků a jiných nečistot!)
  • vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt (já dávám cca 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu)
  • ovoce (borůvky, maliny, jahody…)
  • zakysaná smetana
  • 55 g mletých mandlí

Postup:

Korpus:

  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • Sušenky vložíme do igelitového sáčku a pomocí kladívka sušenky rozdrtíme na co nejmenší části.
  • Do takto rozdrobených sušenek přidáme máslo a mleté mandle (mandle můžete vynechat).
  • Tyto suroviny dobře zapracujeme do sebe.
  • Formu buď vymažte máslem, nebo vystelte pečícím papírem tak, jak jste zvyklí.
  • Následně do formy vložte těsto a rovnoměrně rozprostřete po dnu (nebo i bocích) formy.
  • Vložíme do trouby a necháme cca 10 minut péct.
  • Poté korpus vytáhneme a necháme vychladnout.

Krém:

  • Poté co vytáhnete korpus ven, ztlumte troubu na 160 °C.
  • Do misky vložte mascarpone (nebo jakýkoliv vámi zvolený sýr), cukr a chvíli promixujte.
  • Poté přidejte vejce (po jednom prošlehávejte!).
  • Do takto hotového krému můžete přidat citronovou šťávu, kůru, nebo vanilku dle chuti.
  • Opět promixujeme.
  • Krém nalijeme do formy s předpečeným korpusem.
  • Vložíme opět do trouby a pečeme 50 – 60 minut. To, že koláč je již hotový poznáte tak, že když s koláčem mírně zatřesete ze strany na stranu, tak kraje jsou pevné. Prostředek se mírně třese (např. jako puding).
  • Nechte vychladnout na lince. Poté dejte do ledničky a konzumujte až další den. Proležený koláč je podstatně lepší.
  • Pokud chcete cheesecake nazdobit, můžete jej z vrchu potřít zakysanou smetanou a ozdobit ovocem.

Tip: Cheesecake pečte ve vodní lázni. Tzn. na nižší mřížku vložte pekáč plný vody. Koláč, který se dělá v troubě s vodou, je vláčnější – není tak vysušený.

Cheesecake
Sdílejte nás!

1 komentář: „Cheesecake – originální recept, který lze snadno modifikovat, dle surovin, které máte zrovna doma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *