Kosmatice – pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu
Někdo jí miluje, někdo nesnáší, pochoutka našich babiček z dob minulých, se vrací zase do módy. Znáte specialitu, kterou lze ochutnat pouze v květnu? Představujeme kosmatice!
Každý z nás má určitě nějaký recept nebo pochoutku od své babičky, na kterou nedá nikdy dopustit. Dnes se o jedné takové budeme bavit. Někteří jí milují, někteří naopak nesnáší. Budete se divit, ale hlavní ingredience se možná nachází i na vaší zahrádce, nebo na mezi za domem – a zdarma! Ingredience, o které se bavíme, je zázračný černý bez. Ovšem my nebudeme potřebovat jeho plody v podobě černých kuliček, ale pouze jejich květy, které seženeme pouze v květnu. (na některých místech i v červnu)
Květy černého bezu, se dříve servírovali bezpochyby v každé domácnosti. Pochoutka našich babiček se tak dochovala i do dnes a může být k vidění na jídelníčku i nyní. Proto neváhejte a nepromeškejte květnové období, kdy začíná černý bez kvést. Vyrazte do přírody a natrhejte si pár květů této rostliny a překvapte svojí rodinu nevšedním obědem.
Bezové květy se trhají i se stopkou, ty následovně opláchneme vodou a usušíme. Tím je zbavíme hmyzu i ostatních nečistot na květu.
Na smažený černý bez, neboli kosmatice, budete potřebovat:
- ¼ litrů mléka
- Špetka soli
- Dvě vejce
- Mouku na vytvoření správné konzistence pro těstíčko
- Olej na smažení

Postup práce
Mléko, sůl, vejce a mouku vložte do jedné misky. Ingredience poctivě promíchejte a vytvořte středně husté těstíčko.
Po přípravě těstíčka můžete postupovat jak při smažení. Ponoříme květ do těstíčka, který díky stopce nádherně obalíme a přeneseme na rozpálenou pánev. Po chvilce smažení odstřihneme vyčnívající stopky a otočíme, abychom měli osmažené obě strany.
Po vytažení osmaženého květu přeneseme na savý papír, který zbaví kosmatici přebytečného tuku. Lidová pochoutka se nejčastěji podává s vařeným bramborem, nebo bramborovou kaší. Není od věci udělat k této pochoutce našich babiček česnekový dresink, který zpříjemní celkovou chuť. Nejlépe je jíst kosmatice hned po vytažení, když jsou křupavé.
Neváhejte a zkuste obměnit svůj jídelníček, třeba Vám tato pochoutka našich babiček zachutná natolik, že se budete každý rok těšit na květnové období, až zase uvidíte tuto dobrotu na talíři. Navíc se jedná o velmi levný a dobrý recept, kterým zasytíte celou rodinu!
Léčivé účinky černého bezu
- pomáhá při neurologických potížích – migrény, boleti páteře…
- příznivý účinek na pružnost cév
- čistí krev a z organismu odplavuje nečistoty – antioxidant
- pomáhá léčit hemeroidy a křečové žíly
- podpora vyloučení přebytečné vody z organismu
- podpora správné činnosti ledvin, srdce a jater
- pomáhá při léčbě rakoviny
- posiluje imunitní systém
- Informační společnost – jaké jsou výhody a nevýhody a co je to digitální propast?Informační společnost je rozsáhlé téma. Jaké jsou výhody a nevýhody informační společnosti? Jaká rizika má digitální propast?
- Dodávání plných textů primárních dokumentůDodávání plných textů primárních dokumentů jsou rozsáhlé téma. Znáte nejznámější organizace, které za touto problematikou stojí?
- Jóga – prospívá tělu i duši, aneb jaké jsou druhy jógy a její pozitivní účinky na lidské zdraví?Jóga – znáte všechny pozitivní účinky jógy na zdraví i na duši, druhy jógy a nejoblíbenější jógové pozice? Pokud ne, poradíme vám!
- Princip open access a konkrétní otevřené archívyPrincip open access a konkrétní otevřené archívy jsou rozsáhlé téma. Znáte nejznámější organizace, které za touto problematikou stojí?