Svařák, který stojí za to vyzkoušet

Svařák je s Českou zemí spjatý už od nepaměti a každý z nás má tak trochu jiný recept. V dnešním článku si uděláme svařák, který dělávala naše babička.

Každý ví, že svařák se povětšinou pije v zimě – a to především díky tomu, že se podává horký. Je tak ideální pro zahřátí v chladném počasí. Většinou ho můžeme koupit na vánočních trzích, či jiné zimní slavnosti společně s punčem a jinými horkými nápoji. Lze ho zhotovit z červeného, nebo bílého vína. Spíše bude záležet na tom, jaké zrovna budete mít doma. Existuje spousta receptů, ovšem v dnešním článku si můžete přečíst, jak dělala svařák naše babička. Třeba se Vám zalíbí a budete si ho připravovat do termosky na dlouhé procházky, nebo na večerní posezení u televize, či s přáteli.

Potřebné suroviny na svařák:

  • červené/bílé víno (1l) (lepší ovšem červené)
  • 1x velká skořice
  • cukr (dle kyselosti vína 3 polévkové lžíce)
  • 10x hřebíček
  • 1x badyán
  • Pomerančová a citrónová kůra
  • 150 ml vlažné vody
svařák léčivé účinky

Příprava svařáků:

Nachystáme si hrnec, do kterého vysypeme cukr a necháme ho na volném plamenu zkaramelizovat. Poté co bude mít cukr nazlátlou barvu, můžeme přilít 150 ml vlažné až horké vody a pořádně rozmíchat. Jako další krok vezmeme všechno nachystané koření a vložíme ho do hrnce. Můžeme přidat i špetku vanilky, s tou však buďte opatrní, je velice aromatická a mohla by přebít všechny ostatní chutě. Následně přijde kůra od pomeranče a citronu, tu většinou na jemném struhadle strouhám rovnou do hrnce, přímo nastrouhaná má větší aroma. Díky kůře se celý svařák pořádně provoní a navodí Vánoční atmosféru.

Po chvilce přilijeme víno a na mírném ohni pomalu povaříme. Svařák pomalu ale jistě začne dostávat ovocnou, až nasládlou vůni po skořici. Jakmile se začne na povrchu vytvářet pěna, máme hotovo a můžeme svařák odstavit. Pohlídejte si, aby svařák nevařil dlouho! Vaření vína totiž způsobuje odpařování alkoholu (nicméně pokud si přejete procenta alkoholu stáhnout, nechte víno pořádně povařit – vznikne vám téměř bezalkoholový svařák). Poté scedíme přes sítko, čímž se zbavíme koření a kůry, které nechceme ve svařáku žvýkat a přelijeme do termosky, aby byl neustále teplý.

Svařák zajisté ocení návštěva i přátelé v zimním období. Pokud si myslíte, že se jedná pouze o prostý navoněný alkoholický nápoj, jste na omylu. Svařák má totiž celou řadu pozitivních účinků na zdraví! Hodí se také na boží hod, či na rodinnou zabijačku na zahřátí. Doufám, že budete s rodinným receptem spokojení, jako jsme my do teď a doporučíte ho i své rodinně a přátelům.

Léčivé účinky svařáku

Nelze říct, že neustálé pití svařáku je zdraví prospěšné, nicméně existuje celá řada prokázaných pozitivních účinků na lidské zdraví během příležitostného požívání.

Mezi nejznámější pozitivní účinky na zdraví svařáku patří:

  • antiseptické účinky – ničí mikroby v těle
  • rozšiřuje cévy – což slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním onemocněním
  • působí proti anémie, neboli chudokrevnosti.
  • posiluje imunitní systém
  • mírně zvyšuje tlak.
  • podpora zdravého trávení a chutě k jídlu
  • povzbuzující účinky – svařené víno obsahuje železo a vitamín B2
  • některé výzkumy poukazují na pozitivní účinek na pleť
  • působí proti průjmu
Sdílejte nás!
fb-share-icon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *