fbpx

Nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky

Veganský dortdort bez mléka a vajec, nebo buchta pro alergiky – je úplně jedno, jak tuto rychlou a velmi zdravou hrnkovou buchtu pojmenujete. Všechny názvy mají jedno společné – jedná se o velmi chutný, zdravý a nízkokalorický dezert, bez přidaného cukru. Zkrátka, nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky je vhodná pro každou příležitost!

Všichni alergici na mléko, alergici na mléčnou bílkovinu (ABKM), alergici na vejce nebo vegani mají jedno společné – najít recept na výborný a zdravý dort bez mléka a vajec je opravdu problém! Nicméně my vám ušetříme starosti – zde jeden výborný je!

Tohle těsto je velmi specifické a od ostatních veganských se liší v mnoha ohledech. Jedná se o velmi vláčné těsto, které se hodí jak pro mrkvovou buchtu, tak pro mrkvový koláč, nebo mrkvový dort. Prostě, chutná výborně ve všech kombinacích a určitě si jej zamilujete.

Nízkokalorická mrkvová buchta:

Těsto

  • 2 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 hrnku čekankového sirupu (můžete nahradit i třtinovým cukrem)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 3/4 hrnku mandlového mléka (může být i sójové, rýžové, nebo jiné)
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem, nebo vytřete tukem.
  2. V první řadě smícháme všechny sypké suroviny (mouka, prášek do pečiva, soda, skořice, muškátový oříšek, sůl) a velmi dobře vidličkou promícháme.
  3. Následně přidejte všechny tekuté suroviny (čekankový sirup, olej, pyré, mléko, vanilkový extrakt) a opět promíchejte. Nicméně nemíchejte mixérem! Bohatě postačí vidlička.
  4. Do takto jemně promíchaného těsta přidejte jemně nastrouhanou mrkev a opět velmi zlehka promíchejte. Pokud byste míchali mixérem a příliš surově, bude těsto tuhé a žvýkací.
  5. No a nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky je téměř hotová! Těsto nalejte na plech a dejte do předem vyhřáté trouby.
  6. Pečte 35 – 40 minut. To že je korpus zcela hotový otestujte párátkem.
  7. Jakmile je korpus hotový, nechte jej důkladně vychladnout.

Tip pro přípravu této nízkokalorické mrkvové buchty

Před vloženém mrkvové buchty do trouby ji můžete nazdobit kompotovaným ovocem. Těsto taktéž můžete dozdobit po vytažení z trouby a vychladnutí tak jak jste zvyklí – výborně se hodí máslová, nebo pudingová poleva. Nicméně výborně chutná i jen tak posypaná cukrem, nebo ořechy.

Další informace:

  • Těsto na plech cca 20 x 20 cm
  • Časová náročnost přípravy: 10 minut
  • Časová náročnost pečení: 40 minut
Nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky

Nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky je velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci. Pokud ji tedy vyzkoušíte i vy, jistě se s námi podělte o své zkušenosti a názory, rádi je uslyšíme!

Sdílejte nás!

1 komentář: „Nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky

  • 25 srpna, 2021 (1:00 pm)
    Permalink

    Dobry den, pro ty, co si hlidaji kaloricky prijem, mohla byste prosim uvest i kaloricke hodnoty?

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *