Vánoční perníčkové latté pro chladné zimní večery
S příchodem adventu a blížících se vánočních svátků přichází i čas na voňavé perníčkové latté, které zahřeje a okouzlí vás chutí tradičních vánočních perníčků. Jeho základem je perníkový sirup a kvalitní zrnková káva. Jak si oblíbenou sváteční kávu připravit v pohodlí domova a jakou kávu zvolit?
Výběr kvalitní zrnkové kávy
Při přípravě vánočního perníčkového latté je důležité vybrat kvalitní zrnkovou kávu. Zrnková káva nabízí čerstvost a plnost chuti, která je u mleté kávy často dávno ztracená. V závislosti na vaší preferenci můžete zvolit kávy z celého světa, oblíbená je například káva z Kostariky, Guatemaly či Hondurasu. Každá z nich přidá vašemu vánočnímu latté unikátní nuance chutí a vůní. Kvalitní káva je pro přípravu toho nejlepšého vánočního latté klíčová.
Káva z Kostariky – káva z Kostariky je ceněna pro svou vyváženost, v její chuti můžete rozpoznat nádech čokolády a oříšků. Skvěle se hodí pro jemnější variace latté.
Káva z Guatemaly – káva z Guatemaly je charakteristická svým bohatým tělem a tóny karamelu a citrusů, guatemalská káva přidává latté na intenzitě.
Káva z Hondurasu – káva z Hondurasu je známá jemnou kyselostí a ovocnými tóny, což ji činí výbornou volbou pro ty, kteří hledají něco netradičního.
Svět kávy je opravdu bohatý, vždy je ale dobré vybrat kvalitní a čerstvě upraženou zrnkovou kávu, jen tak bude výsledný nápoj dokonalý. Zapomeňte na rozpustné varianty, které kvalitní kávě nesahají ani po kotníky.
Recept na Vánoční perníčkové latté
Základem perníčkového latté je nejen kvalitní káva, ale hlavně perníčkový sirup, který si hravě připravíte doma.
Perníčkový sirup
- 1 šálek vody
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
Příprava
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu s hnědým cukrem a medem.
- Přidejte všechna koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud sirup nezhoustne.
- Nechte vychladnout a přeceďte.
Domácí perníčkové latté
- 1 šálek mléka
- 1 dvojité espresso (z vaší vybrané zrnkové kávy)
- 2-3 lžíce perníčkového sirupu
Příprava
- Mléko napěňte pomocí mnapěňovače nebo ručně.
- Do šálku nalijte horké espresso.
- Přidejte perníčkový sirup podle vaší chuti.
- Mléko nalijte do šálku a lehce promíchejte. Pro extra vánoční atmosféru ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.
Vychutnejte si tento vánoční perníčkový poklad a nechte se unášet světem kávy, kde každé zrnko přináší svůj příběh a chuť. Přejeme vám klidné a radostné Vánoce plné nezapomenutelných chvil u šálku vynikajícího latté.