Vánoční perníčkové latté pro chladné zimní večery

S příchodem adventu a blížících se vánočních svátků přichází i čas na voňavé perníčkové latté, které zahřeje a okouzlí vás chutí tradičních vánočních perníčků. Jeho základem je perníkový sirup a kvalitní zrnková káva. Jak si oblíbenou sváteční kávu připravit v pohodlí domova a jakou kávu zvolit?

Výběr kvalitní zrnkové kávy

Při přípravě vánočního perníčkového latté je důležité vybrat kvalitní zrnkovou kávu. Zrnková káva nabízí čerstvost a plnost chuti, která je u mleté kávy často dávno ztracená. V závislosti na vaší preferenci můžete zvolit kávy z celého světa, oblíbená je například káva z Kostariky, Guatemaly či Hondurasu. Každá z nich přidá vašemu vánočnímu latté unikátní nuance chutí a vůní. Kvalitní káva je pro přípravu toho nejlepšého vánočního latté klíčová.

Káva z Kostariky – káva z Kostariky je ceněna pro svou vyváženost, v její chuti můžete rozpoznat nádech čokolády a oříšků. Skvěle se hodí pro jemnější variace latté.
Káva z Guatemaly – káva z Guatemaly je charakteristická svým bohatým tělem a tóny karamelu a citrusů, guatemalská káva přidává latté na intenzitě.
Káva z Hondurasu – káva z Hondurasu je známá jemnou kyselostí a ovocnými tóny, což ji činí výbornou volbou pro ty, kteří hledají něco netradičního.

Svět kávy je opravdu bohatý, vždy je ale dobré vybrat kvalitní a čerstvě upraženou zrnkovou kávu, jen tak bude výsledný nápoj dokonalý. Zapomeňte na rozpustné varianty, které kvalitní kávě nesahají ani po kotníky.

: Vanocni-pernickova-kava

Recept na Vánoční perníčkové latté

Základem perníčkového latté je nejen kvalitní káva, ale hlavně perníčkový sirup, který si hravě připravíte doma.

Perníčkový sirup

  • 1 šálek vody
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletých hřebíčků
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Příprava

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu s hnědým cukrem a medem.
  2. Přidejte všechna koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud sirup nezhoustne.
  3. Nechte vychladnout a přeceďte.

Domácí perníčkové latté

  • 1 šálek mléka
  • 1 dvojité espresso (z vaší vybrané zrnkové kávy)
  • 2-3 lžíce perníčkového sirupu

Příprava

  1. Mléko napěňte pomocí mnapěňovače nebo ručně.
  2. Do šálku nalijte horké espresso.
  3. Přidejte perníčkový sirup podle vaší chuti.
  4. Mléko nalijte do šálku a lehce promíchejte. Pro extra vánoční atmosféru ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.

Vychutnejte si tento vánoční perníčkový poklad a nechte se unášet světem kávy, kde každé zrnko přináší svůj příběh a chuť. Přejeme vám klidné a radostné Vánoce plné nezapomenutelných chvil u šálku vynikajícího latté.

Sdílejte nás!
fb-share-icon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *