Vánoční perníčkové latté pro chladné zimní večery
S příchodem adventu a blížících se vánočních svátků přichází i čas na voňavé perníčkové latté, které zahřeje a okouzlí vás chutí tradičních vánočních perníčků. Jeho základem je perníkový sirup a kvalitní zrnková káva. Jak si oblíbenou sváteční kávu připravit v pohodlí domova a jakou kávu zvolit?
Výběr kvalitní zrnkové kávy
Při přípravě vánočního perníčkového latté je důležité vybrat kvalitní zrnkovou kávu. Zrnková káva nabízí čerstvost a plnost chuti, která je u mleté kávy často dávno ztracená. V závislosti na vaší preferenci můžete zvolit kávy z celého světa, oblíbená je například káva z Kostariky, Guatemaly či Hondurasu. Každá z nich přidá vašemu vánočnímu latté unikátní nuance chutí a vůní. Kvalitní káva je pro přípravu toho nejlepšého vánočního latté klíčová.
Káva z Kostariky – káva z Kostariky je ceněna pro svou vyváženost, v její chuti můžete rozpoznat nádech čokolády a oříšků. Skvěle se hodí pro jemnější variace latté.
Káva z Guatemaly – káva z Guatemaly je charakteristická svým bohatým tělem a tóny karamelu a citrusů, guatemalská káva přidává latté na intenzitě.
Káva z Hondurasu – káva z Hondurasu je známá jemnou kyselostí a ovocnými tóny, což ji činí výbornou volbou pro ty, kteří hledají něco netradičního.
Svět kávy je opravdu bohatý, vždy je ale dobré vybrat kvalitní a čerstvě upraženou zrnkovou kávu, jen tak bude výsledný nápoj dokonalý. Zapomeňte na rozpustné varianty, které kvalitní kávě nesahají ani po kotníky.
![: Vanocni-pernickova-kava](https://kartmen.cz/wp-content/uploads/2023/12/Vanocni-pernickova-kava-1024x828.jpg)
Recept na Vánoční perníčkové latté
Základem perníčkového latté je nejen kvalitní káva, ale hlavně perníčkový sirup, který si hravě připravíte doma.
Perníčkový sirup
- 1 šálek vody
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
Příprava
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu s hnědým cukrem a medem.
- Přidejte všechna koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud sirup nezhoustne.
- Nechte vychladnout a přeceďte.
Domácí perníčkové latté
- 1 šálek mléka
- 1 dvojité espresso (z vaší vybrané zrnkové kávy)
- 2-3 lžíce perníčkového sirupu
Příprava
- Mléko napěňte pomocí mnapěňovače nebo ručně.
- Do šálku nalijte horké espresso.
- Přidejte perníčkový sirup podle vaší chuti.
- Mléko nalijte do šálku a lehce promíchejte. Pro extra vánoční atmosféru ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.
Vychutnejte si tento vánoční perníčkový poklad a nechte se unášet světem kávy, kde každé zrnko přináší svůj příběh a chuť. Přejeme vám klidné a radostné Vánoce plné nezapomenutelných chvil u šálku vynikajícího latté.