Lahodné grilované tvarůžky se slaninou a šalotkou
Jestliže patříte k lidem, kteří rádi grilují, tak zbystřete, máme tu pro Vás super tip. Ačkoliv se to nezdá, na grilu se dá udělat snad skoro všechno – i grilované tvarůžky!
K příjemnému posezení patří jak dobré pití, tak jídlo, které je dobré v letních obdobích připravovat na grilu. V dnešním článku Vám ukážeme tip, na lahodné tvarůžky, které jsou v České republice velice oblíbené a také tu mají své kořeny. (první zmínka z r. 1452, r. 1583 první pojmenování „tvarůžky“)
Jak už sám název napovídá, dneska si představíme recept na nezapomenutelné tvarůžky připravované na grilu.
Na grilované tvarůžky budeme potřebovat:
- Jednu šalotku (může být i cibule)
- Balíček tvarůžků
- Červenou papriku
- 200 g slaniny
- Pažitka
- Alobal
Postup přípravy před rozpálením grilu:
- Šalotku si nakrájíme na tenká kolečka, pažitku nakrájím najemno a nachystáme si alobal.
- Tvarůžky si rozložíme na kolečka a postupně si je obalíme v červené paprice a v pažitce. Samotné tvarůžky jsou dost slané sami o sobě, takže nemusíme solit, ani dochucovat žádným kořením.
- Rozložíme si alobal, který můžeme vytřít máslem, či kapičkou oleje. Jako první přiložíme slaninu, kterou dáme do kříže, tak abychom mohli tvarůžek dobře zabalit. Poté položíme kolečko šalotky a na to kolečko tvarůžek. Poté ještě jednou zopakujeme a zakončíme nahoře šalotkou.
- Vezmeme slaninu, kterou máme naspod a vyčnívající části přetáhneme na vršek, tak aby bylo vše uvnitř zabalené plátky slaniny.
- V poslední řadě to celé zabalíme alobalem, který jsme měli jako podklad, což nám vytvoří takový koblížek, jak při grilování hermelínu.
Po rozpálení grilu pokládáme připravené tvarůžky na rošt a děláme do změknutí „koblížku“. Pokud není gril uzavíratelný, je dobré tvarůžky otáčet, vždy si však dejte pozor na to, aby byl alobal dobře zamotaný a tvarůžky Vám netekly všude kolem.
Oblíbená omáčka k lahodným tvarůžkům:
- 2 stroužky česneku, býlí jogurt, snítek petrželky, pažitky, oregana (nejlépe čerstvé), kávová lžička olivového oleje, pepř a himalájská sůl
Vše smícháme dohromady a necháme vychladit v lednici po dobu hodiny, aby se vše dobře uleželo.
Nezbývá, než popřát dobrou chuť a příjemně strávený čas u grilu.
Na gril nepatří pouze maso. In: Gastrotip [online]. [cit. 2020-08-12]. Dostupné z: https://www.gastrotip.cz/na-gril-nepatri-pouze-maso/
Olomoucké tvarůžky. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2020-08-12]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck%C3%A9_tvar%C5%AF%C5%BEky
Pingback:Jak připravit gril na sezonu - Fabala