Uzené kuře, víte jak na něj?

Mnoho lidí si myslí, že uzená kuřata musí být zaručeně suchá a nepochutnáte si na nich. Opak je však pravdou. Uzená kuřata jsou šťavnatá a velice lahodná.

Uzení patří k nejlahodnějším úpravám masa vůbec, a kdo někdy ochutnal uzené, tak mě dá zaručeně za pravdu. Udit se navíc dá snad cokoliv, na co narazíte, a to od masa až po sýry. V dnešním článku se podíváme na to, jak udělat šťavnatá uzená kuřata.

Uzená kuřata – příprava kuřete

Hlavní věcí, jak už to u uzení bývá, je naložení masa. Uzená kuřata se oproti klasickému masu však nenakládají dopředu, ale nakládají se těsně před vložením do udírny. Kuřecí maso je totiž samo o sobě jemné a v případě, že byste ho naložili dopředu, by se Vám mohlo stát, že se Vám v udírně rozpadne.

Na přípravu budete potřebovat nejlépe čerstvá kuřata, ale mohou být i rozmražená (jsou však plná vody). Nejlépe vybírejte všechny kuřata stejně velká. Dále si nachystejte sůl a sladkou červenou papriku. Toto jsou všechny ingredience a nic víc nebude potřeba.

uzené kuře

Kuřata rozřízneme na dvě půlky, tak aby byli obě půlky stejné. Poté do nich vetřeme sůl a to tak, aby byla úplně všude. Soli se nebojte a pořádně jí do kuřete vetřete, a to hlavně na kůži, přes kterou se sůl těžko dostává. Samozřejmostí je, nechat kůži na kuřeti. Ta je po vyuzení velice lahodná a chuťově dobrá. Po vetření soli udělejte to stejné s červenou paprikou a také na ní nešetřete. Tu také důkladně vetřete, tak aby byla po celé půlce kuřete s obou stran.

Jamile budete mít všechny půlky připraveny, tak je můžete dát na háček a pomalu dávat do roztopené udírny. Dávejte si pozor, ať kuřata dobře nabodnete, aby Vám nespadly do udírny. Kuřata nabodávejte z vnitřní stany do žeber, kde dobře drží háček za kosti.

Uzená kuřata – doba uzení

Kuřata nechte v udírně zhruba 6-8 hodin a to při 70 °C až 85°C. V průběhu uzení kuřata kontrolujte a hlídejte, jak na tom jsou. Uzená kuřata se udí na meruňkovém dřevě, ale můžete využít i švestku. Mnoho lidí, co udí se v tomto názoru neshodne a udí na tom, co jim přijde nejlepší.

Hlavní, a to velice důležitou informací je fakt, že v udírně se nesmí kousky navzájem dotýkat. Pokud by se dotýkaly, mohlo by dojít k zapaření masa a můžete ho rovnou vyhodit. To se netýká pouze kuřat, ale i masa, či sýrů.

Sdílejte nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *