Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu

Pomalu ale jistě se blíží jaro a s ním začínají růst bylinky a zelenina na našich zahrádkách. Pojďme společně udělat první letošní osvěžující salát.

V dnešní době už není pravidlem, že kdo nemá dům se zahrádkou, nemůže nic pěstovat, ale ba naopak. Stále více lidí se snaží pěstovat bylinky a zeleninu v bytovkách a to hlavně díky čerstvosti a pocitu vlastní sklizně. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit osvěžující salát do teplých jarních dní, kde využijete ingredience z vašich zahrad.

Hlavní přísady osvěžujícího salátu:

  • Čočka 500 g (Lagris, můžete i jiné značky, nejlépe domácí)
  • Balkánský sýr 200 g
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Pažitka
  • Pórek
  • Cherry rajčata (5 – 10 kusů) Olivy (Giana, Franz Josef)
  • Pepř/sůl na dochucení (nejlépe čerstvě mleté, mají výraznější chuť)
  • Pertžel
  • 1 – 2 klobásy (šunková)
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet
osvěžující salát

Příprava na osvěžující salát

Základem je proprat čočku a nechat jí namočenou 1 – 2 hodiny, dopředu. Poté jí dáme do hrnce s osolenou vodou a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. (nechávám maličko tvrdší, nemám rád, když se čočka rozblemtá – rozmočí) Mezi tím si na kostičky nakrájíme sýr s klobásou, rozkrojíme rajčata a olivy, a nadrobno nakrájíme pórek, pažitku a cibuli.

Postup

Klobásu s cibulí jemně osmažíme na pánvi a necháme vychladnout. Nachystáme si misku, do které přesypeme sceděnou čočku. Poté přidáme klobásu s cibulí a šťávu z půlky citrónu. Následně přidáme rajčata, olivy (dávám kolem 20 – 30 kousku rozkrojených napůl), petrželovou nať, pórek a na závěr sýr. Dávejte si pozor, ať jde sýr jako poslední, mohl by se Vám díky častému míchání surovin rozblemtat. V závěru vše dochutíme solí, pepřem (pepř čtyř barev) a lžičkou balzamikového octa. Někdy dochucuji i šťávou z oliv, ale dejte si pozor, ať Vám salát moc neplave. Jako přílohu doporučuji čerství toust, nebo rozpečenou bagetku. Celý pokrm můžeme dochutit i domácími bylinkami.

Nezbývá, než Vám popřát dobrou chuť a snad Vám tento osvěžující salát bude chutnat a zařadíte ho do svého jídelníčku mezi oblíbená jídla.

  • Umění bydlet v Praze: Viladomy U mlýna propojují design, klid a městský život
    Praha je nejen hlavním městem České republiky, ale také symbolem kvalitního života. Je to město, kde se snoubí historická atmosféra s moderní infrastrukturou, kde najdete kulturní příležitosti na každém rohu, vynikající restaurace, kvalitní školy i zázemí pro podnikání. Někoho sem přivábí možnost profesního růstu, jiného pestrost života, kterou metropole nabízí. Koupě bytu v hlavním městě tak nepředstavuje jen osobní rozhodnutí, ale také promyšlený krok k dlouhodobé stabilitě a jistotě.
  • Předváděcí vozy Škoda: Ekonomická volba s prémiovým pocitem
    Chcete vlastnit kvalitní vůz za výhodnou cenu? Pak by pro vás mohly být ideálním řešením předváděcí vozy Škoda. Získáte téměř nový automobil s minimálním nájezdem, výrazně nižší cenou a zárukou výrobce. Jak si správně vybrat a na co si dát pozor při koupi?
  • Vložkování komínů – kdy je čas a proč se vyplatí
    Všimli jste si, že váš komín táhne mnohem hůř, než dřív? Objevily se na něm praskliny nebo vám zatéká skrz komín do domu?
  • TOKIT Omni Cook vs. Thermomix: Souboj chytrých hrnců nové generace
    V kuchyních po celém světě se stále častěji objevují chytré spotřebiče, které slibují revoluci v domácím vaření. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto trendu je bezesporu Thermomix – zařízení, které si získalo miliony fanoušků díky své multifunkčnosti, robustnímu provedení a silné komunitě uživatelů. V posledních letech se však na scéně objevil nový konkurent: TOKIT Omni Cook. Tento čínský výrobek nabízí podobné funkce, avšak za podstatně nižší cenu. Jak si tedy vedou tito dva kuchyňští pomocníci v přímém srovnání?
Sdílejte nás!
fb-share-icon

3 komentáře: „Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *