Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu
Pomalu ale jistě se blíží jaro a s ním začínají růst bylinky a zelenina na našich zahrádkách. Pojďme společně udělat první letošní osvěžující salát.
V dnešní době už není pravidlem, že kdo nemá dům se zahrádkou, nemůže nic pěstovat, ale ba naopak. Stále více lidí se snaží pěstovat bylinky a zeleninu v bytovkách a to hlavně díky čerstvosti a pocitu vlastní sklizně. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit osvěžující salát do teplých jarních dní, kde využijete ingredience z vašich zahrad.
Hlavní přísady osvěžujícího salátu:
- Čočka 500 g (Lagris, můžete i jiné značky, nejlépe domácí)
- Balkánský sýr 200 g
- Šťáva z ½ citrónu
- Pažitka
- Pórek
- Cherry rajčata (5 – 10 kusů) Olivy (Giana, Franz Josef)
- Pepř/sůl na dochucení (nejlépe čerstvě mleté, mají výraznější chuť)
- Pertžel
- 1 – 2 klobásy (šunková)
- Olivový olej
- Balzamikový ocet

Příprava na osvěžující salát
Základem je proprat čočku a nechat jí namočenou 1 – 2 hodiny, dopředu. Poté jí dáme do hrnce s osolenou vodou a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. (nechávám maličko tvrdší, nemám rád, když se čočka rozblemtá – rozmočí) Mezi tím si na kostičky nakrájíme sýr s klobásou, rozkrojíme rajčata a olivy, a nadrobno nakrájíme pórek, pažitku a cibuli.
Postup
Klobásu s cibulí jemně osmažíme na pánvi a necháme vychladnout. Nachystáme si misku, do které přesypeme sceděnou čočku. Poté přidáme klobásu s cibulí a šťávu z půlky citrónu. Následně přidáme rajčata, olivy (dávám kolem 20 – 30 kousku rozkrojených napůl), petrželovou nať, pórek a na závěr sýr. Dávejte si pozor, ať jde sýr jako poslední, mohl by se Vám díky častému míchání surovin rozblemtat. V závěru vše dochutíme solí, pepřem (pepř čtyř barev) a lžičkou balzamikového octa. Někdy dochucuji i šťávou z oliv, ale dejte si pozor, ať Vám salát moc neplave. Jako přílohu doporučuji čerství toust, nebo rozpečenou bagetku. Celý pokrm můžeme dochutit i domácími bylinkami.
Nezbývá, než Vám popřát dobrou chuť a snad Vám tento osvěžující salát bude chutnat a zařadíte ho do svého jídelníčku mezi oblíbená jídla.
- Znáte všechny výhody svařování optických vláken?Optická vlákna přenáší signály prostřednictvím světla. Svařování optických vláken je nejlepší metodou, bez jakéhokoliv narušení sítě.
- Recept na jednoduchý dýňový perníkMáme výborný, ale jednoduchý dýňový perník pouze z 9 ingrediencí. K upečení nepotřebujete žádné speciální ingredience. Vše najdete doma.
- Malé prostory, velké možnosti: Nápady na úsporné využití prostoru v kuchyni (externí)Hledáte způsob, jak využít každý centimetr kuchyně a maximalizovat úložný prostor? Máme tipy, které vytvoří zorganizovaný a funkční prostor.
- Dovolená v České republice vs. dovolená zahraničí – co vyjde levněji?Mám pro vás srovnání pobytových dovolených u nás, v České republice a u moře. Víte, která dovolená vyjde levněji? Poradíme vám!
Pingback:Štíhlá postava bez trápení? Není problém! | Kartmen
Pingback:Pop-overs, takzvané palačinky ve formě na muffiny | Kartmen
Pingback:Hubnutí není o hladovění! Víme, jak dosáhnete trvalých výsledků a zabránit jojo efektu | Kartmen