Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu
Pomalu ale jistě se blíží jaro a s ním začínají růst bylinky a zelenina na našich zahrádkách. Pojďme společně udělat první letošní osvěžující salát.
V dnešní době už není pravidlem, že kdo nemá dům se zahrádkou, nemůže nic pěstovat, ale ba naopak. Stále více lidí se snaží pěstovat bylinky a zeleninu v bytovkách a to hlavně díky čerstvosti a pocitu vlastní sklizně. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit osvěžující salát do teplých jarních dní, kde využijete ingredience z vašich zahrad.
Hlavní přísady osvěžujícího salátu:
- Čočka 500 g (Lagris, můžete i jiné značky, nejlépe domácí)
- Balkánský sýr 200 g
- Šťáva z ½ citrónu
- Pažitka
- Pórek
- Cherry rajčata (5 – 10 kusů) Olivy (Giana, Franz Josef)
- Pepř/sůl na dochucení (nejlépe čerstvě mleté, mají výraznější chuť)
- Pertžel
- 1 – 2 klobásy (šunková)
- Olivový olej
- Balzamikový ocet

Příprava na osvěžující salát
Základem je proprat čočku a nechat jí namočenou 1 – 2 hodiny, dopředu. Poté jí dáme do hrnce s osolenou vodou a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. (nechávám maličko tvrdší, nemám rád, když se čočka rozblemtá – rozmočí) Mezi tím si na kostičky nakrájíme sýr s klobásou, rozkrojíme rajčata a olivy, a nadrobno nakrájíme pórek, pažitku a cibuli.
Postup
Klobásu s cibulí jemně osmažíme na pánvi a necháme vychladnout. Nachystáme si misku, do které přesypeme sceděnou čočku. Poté přidáme klobásu s cibulí a šťávu z půlky citrónu. Následně přidáme rajčata, olivy (dávám kolem 20 – 30 kousku rozkrojených napůl), petrželovou nať, pórek a na závěr sýr. Dávejte si pozor, ať jde sýr jako poslední, mohl by se Vám díky častému míchání surovin rozblemtat. V závěru vše dochutíme solí, pepřem (pepř čtyř barev) a lžičkou balzamikového octa. Někdy dochucuji i šťávou z oliv, ale dejte si pozor, ať Vám salát moc neplave. Jako přílohu doporučuji čerství toust, nebo rozpečenou bagetku. Celý pokrm můžeme dochutit i domácími bylinkami.
Nezbývá, než Vám popřát dobrou chuť a snad Vám tento osvěžující salát bude chutnat a zařadíte ho do svého jídelníčku mezi oblíbená jídla.
- Víme, co je důležité pro generaci Z: Vytvořte úspěšnou PPC kampaňJedním z předpokladů úspěšné marketingové strategie je, že znáte svoje cílové publikum. Zatímco ještě nedávno tvořila majoritu kupní síly generace X a mileniálové, nyní na scénu přichází generace Z. Poznejte, jak tato generace přemýšlí, jaké má hodnoty, a hlavně jak vytvořit PPC strategii, která ji zaujme.
- Jak udržet velkoformátovou tiskárnu v perfektním stavu? Tipy pro maximální životnostProvozujete tiskové centrum nebo máte na starosti firemní tiskárnu? Pak víte, že když chvíli nefunguje, je to ztráta času i peněz. Proto vám představíme osvědčené postupy, díky kterým prodloužíte životnost své velkoformátové tiskárny a vyhnete se výpadkům. Přečtěte si našeho průvodce – od pravidelné údržby přes správné nastavení až po servis tiskárny.
- Magnet na lednici: Nenápadný svědek našich životůKdyž se řekne „magnet na lednici“, většina z nás si představí drobný suvenýr z dovolené, humornou hlášku nebo seznam nákupů přichycený na chladničce. Tento nenápadný předmět ale může být mnohem víc než jen dekorací. Odráží náš životní styl, vzpomínky i organizační schopnosti. Ačkoliv jej mnohdy přehlížíme, tvoří součást našich každodenních rituálů.
- Osobitý rituál: Proč si pořídit hrnek s fotkou?Každé ráno začíná stejně – zvuk budíku, krátké protahování, možná rychlý pohled na mobil a pak… káva nebo čaj. Ranní rituály jsou pro mnoho lidí posvátné, a právě oblíbený hrnek hraje v tomto každodenním scénáři hlavní roli. Ale co kdyby měl váš hrnek ještě větší význam? Co kdyby byl nejen praktickým doplňkem, ale také nositelem vzpomínek, emocí a osobního příběhu? Přesně to nabízí hrnek s fotkou – nenápadný, a přesto výjimečný předmět, který dokáže proměnit obyčejný moment v něco mnohem hlubšího.
Pingback:Štíhlá postava bez trápení? Není problém! | Kartmen
Pingback:Pop-overs, takzvané palačinky ve formě na muffiny | Kartmen
Pingback:Hubnutí není o hladovění! Víme, jak dosáhnete trvalých výsledků a zabránit jojo efektu | Kartmen