Linecké cukroví bez mléka a vajec, aneb veganské linecké
Vánoce jsou svátky bohatého jídla a dobrého cukroví. Nicméně pokud ve vaší domácnosti je někdo s potravinovými alergiemi (například alergie na mléčnou bílkovinu, nebo alergie na vajíčka), jistě dobře víte, jak je těžké najít recept na velmi dobré veganské linecké cukroví. Přitom linecké bez mléka a vajíček lze udělat velmi snadno a přitom chutně!
Na veganské linecké budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g veganského másla (např. Alsanu)
- 100 g cukru moučka
- lžička citronové kůry
- dva balíčky vanilkového cukru (16 g)
- půlka banánu
- rybízová marmeláda na slepování
Další informace:
- Těsto cca na 2 plechy
- Časová náročnost přípravy: 15 minut
- Časová náročnost pečení: 10 minut
Postup přípravy lineckého cukroví bez mléka a vajec
- Smícháme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr).
- Přidejte máslo a zapracujte do těsta. Těsto bude pravděpodobně sypké a bude se vám lámat. Postupně pak po malých kouscích přidávejte banán a zapracovávejte. Stačit by měla půlka středně velkého banánu.
- Hotové a řádně propracované těsto, které se ani nedrolí ani nelepí, zabalte do potravinářské folie a dejte na den uležet do lednice.
- Odležené těsto vyválejte přibližně na 3 – 4 milimetry. Myslete na to, že těsto se do výšky v troubě téměř vůbec nenafoukne.
- Z těsta vykrajujte libovolné tvary.
- V troubě pečte na 160 °C přibližně 8 – 10 minut.
- Upečené cukroví pak nechte vychladnout. Následně slupujte marmeládou.
TIP: Nejlépe linecké cukroví bez mléka a vajec chutná s rybízovou marmeládou, nicméně velmi dobře chutná i s jakoukoliv, která bude mít nakyslou chuť. V obchodech dokonce naleznete marmeládu i přímo dělanou na tento typ cukroví. Samotné těsto navíc můžete ještě vylepšit kapkou vanilkového extraktu.
Veganské linecké cukroví budete mít hotové raz dva. Navíc se tímto receptem jistě zavděčíte i všem ostatním strávníkům. Pokud se tedy rozhodnete jej upéct, jistě nám dejte vědět, jak vám chutnalo! Budeme rádi za každý názor.
Pingback:Veganská citrónová buchta, aneb obyčejná buchta bez mléka a vajec | Kartmen