Veganská citrónová buchta, aneb obyčejná buchta bez mléka a vajec
Každý vegan, nebo ten, kdo má alergii na mléčnou bílkovinu (neboli ABKM) a vajíčka, jistě dobře ví, jak je těžké najít recept na obyčejnou buchtu bez mléka a vajec. My Vám přinášíme přesně takový! Aneb výborná veganská citrónová buchta bez mléka a vajíček? Není problém!
Veganská buchta, buchta bez vajíček a mléka, nebo buchta pro alergiky na vajíčka a mléko – je úplně jedno, jak tuto rychlou a obyčejnou buchtu bez vajíček a mléka pojmenujete. Všechny názvy označují to stejné – výbornou, rychlou a zdravou variantu obyčejné hrnkové buchty!
Na citrónovou buchtu bez mléka a vajec budete potřebovat:
- 224 g polohrubé mouky (jako zdravější variantu můžete zvolit např. pohankovou mouku)
- 170 g moučkového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 210 g plnotučného kokosového mléko (v pokojové teplotě!)
- cca 37 g citronové šťávy
- cca 10 g nastrouhané kůry citrónu
- 2 čajové lžičky vanilkového extrakt
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem, nebo vytřete tukem.
- Dále si připravte kokosové mléko (opakujeme pokojové teploty!) a nalejte jej do nádoby. Řádně promixujte. Tekuté i pevné složky mléka se musí pořádně promíchat.
- Ve druhé misce smíchejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl) a promíchejte.
- Následně přidejte kokosové mléko, citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchejte mixérem. Těsto na veganskou citrónovou buchtu bez vajíček a mléka bude tuhé, ale nenechte se tím zmást! Jedná se o ideální konzistenci. Určitě tak nepřidávejte další mléko, ani jiné suroviny.
- Celé těsto vylejte na plech a vložte do předem rozehřáté trouby. To, že je citrónová buchta hotová, poznáte klasiky pomocí párátka.
Veganská citrónová buchta a poleva na ní:
Tuhle veganskou buchtu můžete ozdobit a dochutit dle toho, jak jste zvyklý. Klidně můžete ze zbytku kokosového mléka udělat polevu a buchtu na závěr polít. Také můžete dát do hrnečku rozmačkané ovoce, přidat kokosové mléko, zahustit želatinou a ozdobit takto. Nebo buchtu prostě jen posypejte cukrem a podávejte.
P.S. tato obyčejná buchta bez mléka a vajec je velmi jednoduchá a rychlá. Výborně se hodí i pro experimentování a přidávání dalších surovin – např. nějakého ovoce. Těsto po upečení je jemné a nadýchané. Nicméně mějte na paměti, že těsto v troubě už moc nenabude. Při pečení tak na to myslete a počítejte s tím, že buchta bude jen tak vysoká, jak v momentě, kdy ji vložíte do trouby.
Další informace:
- Těsto na plech cca 10×10 cm
- Časová náročnost přípravy: 15 minut
- Časová náročnost pečení: cca 25 minut
Chutnala vám tahle obyčejná buchta bez mléka a vajec? Napište nám a podělte se o své nápady! Určitě uvítáme i další připomínky, jak tuto citrónovou veganskou buchtu udělat ještě lepší!
Pingback:Luxusní obědové recepty pro vegany a alergiky na mléko a vejce
Pingback:Rychlá veganská jablečná buchta, aneb buchta s jablky bez mléka a vajec | Kartmen
Vynikající článek plný užitečných informací. Děkuji!