fbpx

Linecké cukroví bez mléka a vajec, aneb veganské linecké

Vánoce jsou svátky bohatého jídla a dobrého cukroví. Nicméně pokud ve vaší domácnosti je někdo s potravinovými alergiemi (například alergie na mléčnou bílkovinu, nebo alergie na vajíčka), jistě dobře víte, jak je těžké najít recept na velmi dobré veganské linecké cukroví. Přitom linecké bez mléka a vajíček lze udělat velmi snadno a přitom chutně!

Na veganské linecké budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g veganského másla (např. Alsanu)
  • 100 g cukru moučka
  • lžička citronové kůry
  • dva balíčky vanilkového cukru (16 g)
  • půlka banánu
  • rybízová marmeláda na slepování

Další informace:

  • Těsto cca na 2 plechy
  • Časová náročnost přípravy: 15 minut
  • Časová náročnost pečení: 10 minut

Postup přípravy lineckého cukroví bez mléka a vajec

  1. Smícháme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr).
  2. Přidejte máslo a zapracujte do těsta. Těsto bude pravděpodobně sypké a bude se vám lámat. Postupně pak po malých kouscích přidávejte banán a zapracovávejte. Stačit by měla půlka středně velkého banánu.
  3. Hotové a řádně propracované těsto, které se ani nedrolí ani nelepí, zabalte do potravinářské folie a dejte na den uležet do lednice.
  4. Odležené těsto vyválejte přibližně na 3 – 4 milimetry. Myslete na to, že těsto se do výšky v troubě téměř vůbec nenafoukne.
  5. Z těsta vykrajujte libovolné tvary.
  6. V troubě pečte na 160 °C přibližně 8 – 10 minut.
  7. Upečené cukroví pak nechte vychladnout. Následně slupujte marmeládou.

TIP: Nejlépe linecké cukroví bez mléka a vajec chutná s rybízovou marmeládou, nicméně velmi dobře chutná i s jakoukoliv, která bude mít nakyslou chuť. V obchodech dokonce naleznete marmeládu i přímo dělanou na tento typ cukroví. Samotné těsto navíc můžete ještě vylepšit kapkou vanilkového extraktu.

veganské linecké cukroví

Veganské linecké cukroví budete mít hotové raz dva. Navíc se tímto receptem jistě zavděčíte i všem ostatním strávníkům. Pokud se tedy rozhodnete jej upéct, jistě nám dejte vědět, jak vám chutnalo! Budeme rádi za každý názor.

Sdílejte nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *