Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku?

Čerstvá zelenina a ovoce je velice důležitá pro organizmus a fungování těla. Víte, jakou zeleninu byste měli zařadit do jídelníčku a proč?

Ať už patříte mezi vegetariány, milovníky masa, nebo vegany, tak mějte na paměti, že zelenina je důležitou součástí jídelníčku. Ačkoliv se to nezdá, tak právě zelenina by měla být obsažena v každém pokrmu, a to ať už čerstvá nebo tepelně zpracovaná.

Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku a proč?

Tuto otázku si pokládá spousta lidí, kteří řeší svojí stravu nebo váhu. Ať už jste mladí nebo starší, tak je důležité dodržovat určité návyky ohledně stravování. Zelenina by měla být v každém pokrmu, a to bez ohledu na to, jakou zeleninu zvolíte. Na otázku jakou zeleninu zařadit do jídelníčku se se podíváme v dnešním článku.

Důležité je vědět, k čemu je zelenina dobrá a čemu pomáhá

  • Zelenina působí jako prevence proti rakovině
  • Podporuje zdraví a zabraňuje onemocnění
  • Zelenina čistí krev a zvyšuje energie člověka během dne
  • Samozřejmostí je že zeleninu lze zařadit do jídelníčku i v sušené podobě, či upravené na páře.
Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku?

Základní zelenina, která by neměla chybět

  • Kedlubna – Tato zelenina je velice zdravá a je bohatá na vitamín C a draslík. Lze jí jednoduše pěstovat na zahradě a hodí se jak do salátů, tak ke svačině. V syrovém stavu jí můžete ihned konzumovat.
  • Cuketa – Cuketa je v České republice velice oblíbená a každý, kdo má zahradu, tak má i cukety. Ačkoliv se to nezdá, tak právě cuketa má velké množství důležitých látek pro organizmus. Obsahuje fosfor, draslík, mangan, kyselinu listovou a také vitamín A a C. Velkou oblibu u nás má i při grilování (stačí cuketu nakrájet na plátky a lehce okořenit). Dá se však využít i na smažení, na buchtu, do salátů a také na zapékání. Velmi oblíbené je také zavařování cukety do sladkokyselého nálevu. Zpravidla platí, že cuket je vždy velké množství a každý rok jich je dostatek. Tudíž neváhejte a rozhodně jí letos zasázejte.
  • Okurka Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že okurka je zelenina plná vody bez vitamínů, tak opak je pravdou. Dle nejnovějších studií okurka obsahuje draslík, hořčík a také je zdrojem vlákniny. Kromě toho napomáhá k regeneraci kůži a hodí se snad do každého salátu. V letním období osvěží a také se z ní dělá velmi známí okurkový salát, který se hodí ke každému pokrmu.
  • Cibule/šalotkaZelenina jako je šalotka nebo cibule patří k největším zdrojům antioxidantů. Snižuje riziko rakoviny, cukrovky a onemocnění srdce. Kromě toho má protizánětlivé, antibakteriální a protialergické vlastnosti. Hodí se do každého pokrmu a rozhodně jejím přidáním nic nezkazíte. Napomáhá zbavení se nemoci a seženete jí za nízkou cenu.
  • Rukola – tato zelenina obohatí každý salát a často se s ní setkáváme i jako s přísadou na pizzu. Rukola je zdrojem vitamínu C, vápníku a také kyseliny listové. Její hořká chuť však nemusí všem chutnat. Dokonale se však hodí i na pesto.
Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku?

Teď už víte, jakou zeleninu zařadit do jídelníčku. Vždy se však také řiďte tím, co vám vyprodukuje vaše zahrádka. Sezónní zelenina má mnoho vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje. Navíc vypěstovaná zelenina na vaši zahrádce je pěstovaná s láskou a chutná mnohem lépe než ze supermarketů.

Sdílejte nás!
fb-share-icon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *