Oblíbená chuť kávy se liší napříč evropskými národy. Jakou máte nejraději vy?

Oblíbená chuť kávy je ryze individuální záležitost. Každý miluje něco jiného. Někdo má raději sladké tóny, jiný naopak ty hořké až svíravé. Vyberete-li si správnou odrůdu a značku kávy, můžete svým chuťovým buňkám vyjít snadno vstříc, aniž byste museli dlouho pátrat po optimálním způsobu vašeho každodenního šálku.

Co národ to unikát

Oblíbená chuť kávy není pouze módním trendem či otázkou jediného člověka. Častěji konzumované odrůdy se specifickým aroma lze vysledovat i mezi národy. Například obyvatelé jižněji položených evropských zemí jednoznačně preferují silnější kávu připravenou z tmavě pražených zrn s velmi výraznou až hořkou chutí. Nejoblíbenějším kávovým nápojem v jižních zemích je espresso. Naopak na severu Evropy, tedy ve Švédsku, Norsku či Dánsku narazíte spíše na světlejší typy kávy s menší intenzitou pražení a sladkým až ovocným aroma. Nejčastěji konzumovaný druh kávy ale podléhá i módním vlnám, ty ale nejsou tak výrazné. Spíše se objeví nový druh nápoje, který chce každý vyzkoušet. Poslední dobou lze ale vysledovat pozitivní trend v tom, že se lidé více zajímají o to, co jedí a pijí a to má vliv i na druh a kvalitu konzumovaných kávových nápojů. Zeptáte-li se běžného člověka, jak si připravuje kávu, pravděpodobně vám vyjmenuje několik variant oblíbených nápojů a způsobů přípravy.

káva druhy kávy

Co by v opravdu dobré kávě mělo rozhodně chybět?

Nepříjemná chuť, to je jasné. Jak ji poznáte? V kávě by se neměla vyskytovat nelibá až svíravá trpkost a hořkost. Nemá v ní co dělat ani řídká vodová chuť. Obojí je znakem nekvalitně připraveného nápoje. Aroma a chuť kvalitní kávy by v sobě mělo snoubit především ovocné aroma a sladkost doprovázenou mírnou hořkostí. Všechny ingredience by měly vytvořit dokonalý chuťový zážitek, na který hned tak nezapomenete.

Na kvalitu kávy se lze dívat z několika úhlů

Z hlediska přípravy nápoje, jde o to, zda jsou správně dodrženy všechny technické a hygienické procesy a každá část procesu přípravy do sebe zapadá. Podíváme-li se na kvalitu nápoje z pohledu zrna, je možné porovnávat styl pražení, způsob mletí či složení jednotlivých značek kávy. Někteří konzumenti preferují čistou arabicu, jiní naopak především z důvodu nižší ceny kupují častěji směsi arabicy a robusty. Na kvalitu kávy lze ale pohlížet i z pohledu jejího servírování. I skvělá káva bude v otlučeném hrnku jen průměrným nápojem. Opravdu dobrou kávu je ideální servírovat v efektních skleničkách na kávu s dvojitou stěnou, které uchovají nápoj dlouho teplý a dají vyniknout jeho struktuře.

Sdílejte nás!
fb-share-icon

1 komentář: „Oblíbená chuť kávy se liší napříč evropskými národy. Jakou máte nejraději vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *