fbpx

Byliny, které nesmí chybět v kuchyni žádné správné hospodyni!

Byliny dokážou přírodní cestou ochutit nejedno jídlo – a navíc, jsou plné vitamínů a živin, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Můžete díky nim vyléčit řadu nemocí a neduh. Víte například, jakou bylinu použít jako přírodní afrodiziakum?

Jaro je tu a každá správná hospodyňka se snaží přenést kousek přírody i k sobě domů. V zásadě je jedno, zda pěstujete květiny a bylinky kvůli tomu, abyste ukázali dětem, jak rostou rostliny, a funguje příroda, abyste domov vyzdobili na blížící se Velikonoce, nebo proto, abyste měli bylinky na vaření. Všechny rostliny mají totiž jedno společné – rozjasní domácnost a dokážou pěstiteli přinést radost z toho, když hezky rostou. My vám dnes přinášíme seznam bylin, které by ve vaší domácnosti určitě neměli chybět – a to hlavně proto, že se dají snadno použít při vaření, nebo k tvorbě nápojů.

Rozmarýn

Typická vlastnost: intenzivně voní
Použití: při nakládání grilovaných mas, úpravě zeleniny a ryb, dochucení bylinkových másel
Pěstování: ideální umístění je na suchém a slunném místě
Léčivé účinky: pozitivní vliv na trávící soustavu, uklidňuje, snižuje pocit únavy, posiluje paměť, zvyšuje nízký krevní tlak, působí jako přírodní antidepresivum a mnoho dalšího

byliny rozmarýn

Oregáno

Typická vlastnost: intenzivně voní
Použití: na dochucení pizzy, mletého masa, k rajčatovým ragú, zelenině a mořským plodům
Pěstování: ideální umístění je na suchém a slunném místě
Léčivé účinky: léčba kašle, průdušek, plicních problémů, trávicího ústrojí, antibakteriální účinky

byliny oregáno

Bazalka

Použití: ideální v kombinaci s olivovým olejem, mletými masy, rajčaty, zeleninou či k nakládání mas
Pěstování: nutný dostatek slunce, ideální teplota 20 až 23 °C
Léčivé účinky: proti plynatosti, podpora trávení a chuti k jídlu, lepší činnost ledvin, uklidňuje

byliny bazalka

Pažitka

Typická vlastnost: podoba s běžnou trávou
Použití: polévky, pomazánky, dochucení marinád, omáček, pest a mnohého dalšího
Pěstování: pěstování venku, nebo na verandě na polo slunečném místě
Léčivé účinky: podpora chutě k jídlu, proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak, velké množství vitamínu C

byliny pažitka

Petržel

Typická vlastnost: dva způsoby použití – natě a kořene
Použití: nať se používá do polévek, dochucení vaječných pokrmů, pomazánek, pest, majonéz, nádivky a mnoho dalšího
Pěstování: polostíne místo, o teplotě 10 až 20 °C
Léčivé účinky: obsahuje řadu vitamínů – A, B, C, E

byliny petržel

Řeřicha

Typická vlastnost: typická aromatická chuť
Použití: pomazánky, bylinková másla, polévky, marinády, majonézy, pesta a mnoho dalšího
Pěstování: ideální umístění je na suchém a slunném místě
Léčivé účinky: přírodní afrodiziakum, proti zánětům močových cest, ledvinovým kamenům, kašli, astmatu, po porodu stahuje dělohu

řeřicha

Máta

Typická vlastnost: nesnášenlivost s heřmánkem – nepěstujte je vedle sebe, neprospívá jim to
Použití: čaje, chladivé a alkoholické nápoje, sirupy, likéry
Pěstování: neustále vlhká půda, polostín
Léčivé účinky: přírodní afrodiziakum, podporuje správné trávení, podpora chuti k jídlu, léčba nachlazení, nadýmání, stresu, nespavosti, bolesti hlavy, snížení krevního tlaku, podpora funkce jater, slinivky a žluči

máta

Medvědí česnek

Typická vlastnost: chuť česneku
Použití: marinády, dochucování mas, saláty, omáčky, polévky, bylinková másla, pesta
Pěstování: vlhké prostředí ve stínu
Léčivé účinky: respirační onemocnění, chřipka, angína, průjem, nachlazení

medvědí česnek

Zkrátka byliny není těžké vypěstovat a jen při troše snahy mohou být součástí i vašeho každodenního života. Tak přejeme hodně štěstí a dobrou chuť. 🙂

Další zdroje

Sdílejte nás!

7 komentářů: „Byliny, které nesmí chybět v kuchyni žádné správné hospodyni!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *