Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně
Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?
Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky
- 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
- 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
Postup přípravy karlovarského knedlíku
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
- Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
- Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
- Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
- Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
- Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
- Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.


Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti
- Víme, co je důležité pro generaci Z: Vytvořte úspěšnou PPC kampaňJedním z předpokladů úspěšné marketingové strategie je, že znáte svoje cílové publikum. Zatímco ještě nedávno tvořila majoritu kupní síly generace X a mileniálové, nyní na scénu přichází generace Z. Poznejte, jak tato generace přemýšlí, jaké má hodnoty, a hlavně jak vytvořit PPC strategii, která ji zaujme.
- Jak udržet velkoformátovou tiskárnu v perfektním stavu? Tipy pro maximální životnostProvozujete tiskové centrum nebo máte na starosti firemní tiskárnu? Pak víte, že když chvíli nefunguje, je to ztráta času i peněz. Proto vám představíme osvědčené postupy, díky kterým prodloužíte životnost své velkoformátové tiskárny a vyhnete se výpadkům. Přečtěte si našeho průvodce – od pravidelné údržby přes správné nastavení až po servis tiskárny.
- Magnet na lednici: Nenápadný svědek našich životůKdyž se řekne „magnet na lednici“, většina z nás si představí drobný suvenýr z dovolené, humornou hlášku nebo seznam nákupů přichycený na chladničce. Tento nenápadný předmět ale může být mnohem víc než jen dekorací. Odráží náš životní styl, vzpomínky i organizační schopnosti. Ačkoliv jej mnohdy přehlížíme, tvoří součást našich každodenních rituálů.
- Osobitý rituál: Proč si pořídit hrnek s fotkou?Každé ráno začíná stejně – zvuk budíku, krátké protahování, možná rychlý pohled na mobil a pak… káva nebo čaj. Ranní rituály jsou pro mnoho lidí posvátné, a právě oblíbený hrnek hraje v tomto každodenním scénáři hlavní roli. Ale co kdyby měl váš hrnek ještě větší význam? Co kdyby byl nejen praktickým doplňkem, ale také nositelem vzpomínek, emocí a osobního příběhu? Přesně to nabízí hrnek s fotkou – nenápadný, a přesto výjimečný předmět, který dokáže proměnit obyčejný moment v něco mnohem hlubšího.
Sdílejte nás!
Pingback:Kosmatice - pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu | Kartmen