Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně
Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?
Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky
- 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
- 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
Postup přípravy karlovarského knedlíku
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
- Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
- Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
- Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
- Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
- Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
- Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
![Karlovarský knedlík recept](http://kartmen.cz/wp-content/uploads/2020/03/knodlbrot-2268723_1920-1024x576.jpg)
![karlovarský knedlík recept vaření ve vodě](http://kartmen.cz/wp-content/uploads/2020/03/bread-dumplings-225930_1920-1024x683.jpg)
Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti
- Co je to strom života a proč by jeden neměl chybět na zdi ve vaší domácnosti?Strom života je symbol, který se objevuje v mnoha kulturách a náboženstvích po celém světě. Tento symbol představuje růst, sílu, propojení a kontinuitu života.
- Co je informační fond a jaké je jeho dělení?Informační fond je soubor informací, který je systematicky shromažďován, uchováván a spravován, aby byl dostupný pro uživatele, kteří hledají specifické informace. Tento koncept je klíčový v knihovnách, archívech, databázích a dalších informačních institucích. Informační fondy jsou často rozděleny na základě typu informací, které obsahují, a způsobu jejich organizace.
- Proč si na zahraniční dovolenou nezapomenout sjednat cestovní pojištění?Blíží se vaše vysněná dovolená a vy už se nemůžete dočkat? Aby vám nic nepokazilo zážitek, je dobré být připraven na všechny eventuality. I na dovolené se totiž mohou stát nemoci a úrazy. V takových případech je dobré mít kvalitní cestovní pojištění.
- Radioaktivní odpad: výzva pro budoucnostRadioaktivní odpad je vedlejším produktem jaderných procesů, které zahrnují energetiku, lékařství a průmysl. Tento odpad může obsahovat různé radioaktivní materiály, které vyzařují ionizující záření, což může být nebezpečné pro živé organismy a životní prostředí. Správné nakládání s radioaktivním odpadem je proto zásadní otázkou nejen pro současné generace, ale i pro ty budoucí.
Sdílejte nás!
Pingback:Kosmatice - pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu | Kartmen