Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně
Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?
Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky
- 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
- 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
Postup přípravy karlovarského knedlíku
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
- Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
- Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
- Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
- Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
- Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
- Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.


Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti
- Umění bydlet v Praze: Viladomy U mlýna propojují design, klid a městský životPraha je nejen hlavním městem České republiky, ale také symbolem kvalitního života. Je to město, kde se snoubí historická atmosféra s moderní infrastrukturou, kde najdete kulturní příležitosti na každém rohu, vynikající restaurace, kvalitní školy i zázemí pro podnikání. Někoho sem přivábí možnost profesního růstu, jiného pestrost života, kterou metropole nabízí. Koupě bytu v hlavním městě tak nepředstavuje jen osobní rozhodnutí, ale také promyšlený krok k dlouhodobé stabilitě a jistotě.
- Předváděcí vozy Škoda: Ekonomická volba s prémiovým pocitemChcete vlastnit kvalitní vůz za výhodnou cenu? Pak by pro vás mohly být ideálním řešením předváděcí vozy Škoda. Získáte téměř nový automobil s minimálním nájezdem, výrazně nižší cenou a zárukou výrobce. Jak si správně vybrat a na co si dát pozor při koupi?
- Vložkování komínů – kdy je čas a proč se vyplatíVšimli jste si, že váš komín táhne mnohem hůř, než dřív? Objevily se na něm praskliny nebo vám zatéká skrz komín do domu?
- TOKIT Omni Cook vs. Thermomix: Souboj chytrých hrnců nové generaceV kuchyních po celém světě se stále častěji objevují chytré spotřebiče, které slibují revoluci v domácím vaření. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto trendu je bezesporu Thermomix – zařízení, které si získalo miliony fanoušků díky své multifunkčnosti, robustnímu provedení a silné komunitě uživatelů. V posledních letech se však na scéně objevil nový konkurent: TOKIT Omni Cook. Tento čínský výrobek nabízí podobné funkce, avšak za podstatně nižší cenu. Jak si tedy vedou tito dva kuchyňští pomocníci v přímém srovnání?
Sdílejte nás!
Pingback:Kosmatice - pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu | Kartmen