Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně

Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?

Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky

  • 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
  • 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
  • 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
  • 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup přípravy karlovarského knedlíku

  1. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
  2. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
  3. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
  4. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
  5. Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
  6. Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
  7. Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
  8. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Karlovarský knedlík recept
karlovarský knedlík recept vaření ve vodě

Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti

  • Jak správně pečovat o vlasy?
    Péče o vlasy je nedílnou součástí každodenní hygieny, ať už máte dlouhé, krátké, kudrnaté nebo rovné vlasy. Správná rutina péče nejen zlepšuje vzhled vlasů, ale také jejich celkové zdraví. Co byste tedy měli dělat, aby byly vaše vlasy zdravé a krásné?
  • Finská sauna: Tradiční způsob relaxace ve venkovní sauně
    Finská sauna, jedna z nejstarších forem saunování na světě, představuje ideální způsob relaxace a péče o tělo i duši. Saunování má ve Finsku tradici starou více než dva tisíce let a dnes je rozšířené po celém světě. Finská sauna se vyznačuje vysokými teplotami (80–100 °C) a nízkou vlhkostí, což vytváří ideální podmínky pro relaxaci a regeneraci těla. Venkovní sauna pak přináší další rozměr tohoto zážitku, umožňuje vychutnat si přírodní scenérie a zároveň využít zdravotních benefitů saunování.
  • Jaká jsou rizika používání tampónů?
    Tampóny jsou běžným menstruačním produktem používaným miliony žen po celém světě. Zatímco většina uživatelek je považuje za bezpečné a pohodlné, existují určitá rizika a potenciální zdravotní problémy spojené s jejich používáním, o kterých by měla být každá žena informována. V tomto článku se podíváme na různé aspekty škodlivosti tampónů, od jejich složení, přes chemické látky v nich obsažené, až po rizika vzniku syndromu toxického šoku (TSS).
  • Co je rekonstrukce bazénu pomocí stříkaného sklolaminátu?
    Bazény přinášejí do našich životů zábavu, relaxaci a zdraví. Po letech používání však mohou začít vykazovat známky opotřebení, což ovlivňuje jejich funkčnost a estetiku. Jsme specialisté na rekonstrukce pomocí stříkaného sklolaminátu a pomůžeme vám obnovit krásu i fungování vašeho bazénu!
Sdílejte nás!
fb-share-icon

1 komentář: „Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *