Veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček

Každý vegan, nebo ten, kdo má alergii na mléčnou bílkovinu (neboli ABKM) a vajíčka, jistě dobře ví, jak je těžké najít dobrý recept na dort. My Vám přinášíme přesně takový! Aneb výborný recept na veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček právě zde!

Ačkoliv jsou pojmy intolerance laktózy, alergie na laktózu, alergie na mléčnou bílkovinu (ABKM alergie), alergie na vajíčka a veganské pečení rozdílné pojmy, všechny mají jedno společné – najít dobré těsto na dobrý korpus dortu je opravdu velký oříšek. My Vám přinášíme jeden typ, který zaručeně musíte vyzkoušet!

Na veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček budete potřebovat:

Korpus 

  • 225 g hrnku hladké mouky
  • 180 g krupicového cukru (pokud chcete dietnější verzi, můžete dát i méně)
  • 60 g holandského kakaa
  • 1 lžičku prášku do pečení
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 360 ml neslazeného mandlového mléka (může být ale i sójové, či rýžové)
  • 180 ml oleje na pečení
  • 2 lžíce octu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • višňová nebo jiná nakyslá marmeláda

Vanilkovo-kokosový krém

  • 125 g Alpro sójového dezertu vanilkového (nebo si puding můžete udělat sami domácí)
  • velká plechovka kokosového mléka (den předem musí být v lednici)

Poleva

  • želatina
  • 250 g lesního ovoce
  • cukr krupice dle chuti a potřeby

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem.
  2. V první řadě si připravíme veganský korpus. V misce smíchejte všechny suché ingredience (mouka, cukr, kakao, práše do pečení, jedlou sodu, sůl) a promíchejte.
  3. Poté přidejte zbylé tekuté ingredience (mléko, olej, ocet, vanilkový extrakt) a důkladně promíchejte mixérem.
  4. Hotové těsto nalejte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 – 40 minut. To že je korpus zcela hotový otestujte párátkem.
  5. Jakmile je korpus hotový, nechte jej důkladně vychladnout.
  6. Následně si připravte vanilkovo-kokosový krém. Nachystejte si plechovku kokosového mléka. Otevřete ji a oddělte tuhou část od kapalné. Tuhou část použijeme, tekutou můžete použít například jako přísadu do smoothie.
  7. Z tuhé části v misce vyšlehejte krém. Následně do něj přidejte vanilkový puding.
  8. Krém dejte na chvíli ztuhnout do lednice. V mezičase rozkrojte vychladlý korpus. Rozřízlé části potřete marmeládou.
  9. Následně potřete krémem a jednotlivé části korpusu opět umístěte na sebe. Takto sestavený dort opět vložte do pečící formy a dejte do lednice opět na chvíli ztuhnout.
  10. Na sporáku si rozehřejte ovoce a přidejte do něj cukr dle chuti. Následně ovoce rozmixujte a zasypte želatinou dle návodu.
  11. Takto nachystanou ovocnou polevou polejte korpus, dejte ihned ztuhnout do lednice a veganský dort bez mléka a vajíček vhodný i pro ABKM alergiky je na světě!

Další informace:

  • Těsto na cca formu o průměru 23-26 cm
  • Časová náročnost přípravy: 40 minut
  • Časová náročnost pečení: 40 minut
veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček

Pokud tento veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček vyzkoušíte, jistě se s námi podělte o své zkušenosti a názory, rádi je uslyšíme!

Sdílejte nás!
fb-share-icon

4 komentáře: „Veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *