Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu

Pomalu ale jistě se blíží jaro a s ním začínají růst bylinky a zelenina na našich zahrádkách. Pojďme společně udělat první letošní osvěžující salát.

V dnešní době už není pravidlem, že kdo nemá dům se zahrádkou, nemůže nic pěstovat, ale ba naopak. Stále více lidí se snaží pěstovat bylinky a zeleninu v bytovkách a to hlavně díky čerstvosti a pocitu vlastní sklizně. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit osvěžující salát do teplých jarních dní, kde využijete ingredience z vašich zahrad.

Hlavní přísady osvěžujícího salátu:

  • Čočka 500 g (Lagris, můžete i jiné značky, nejlépe domácí)
  • Balkánský sýr 200 g
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Pažitka
  • Pórek
  • Cherry rajčata (5 – 10 kusů) Olivy (Giana, Franz Josef)
  • Pepř/sůl na dochucení (nejlépe čerstvě mleté, mají výraznější chuť)
  • Pertžel
  • 1 – 2 klobásy (šunková)
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet
osvěžující salát

Příprava na osvěžující salát

Základem je proprat čočku a nechat jí namočenou 1 – 2 hodiny, dopředu. Poté jí dáme do hrnce s osolenou vodou a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. (nechávám maličko tvrdší, nemám rád, když se čočka rozblemtá – rozmočí) Mezi tím si na kostičky nakrájíme sýr s klobásou, rozkrojíme rajčata a olivy, a nadrobno nakrájíme pórek, pažitku a cibuli.

Postup

Klobásu s cibulí jemně osmažíme na pánvi a necháme vychladnout. Nachystáme si misku, do které přesypeme sceděnou čočku. Poté přidáme klobásu s cibulí a šťávu z půlky citrónu. Následně přidáme rajčata, olivy (dávám kolem 20 – 30 kousku rozkrojených napůl), petrželovou nať, pórek a na závěr sýr. Dávejte si pozor, ať jde sýr jako poslední, mohl by se Vám díky častému míchání surovin rozblemtat. V závěru vše dochutíme solí, pepřem (pepř čtyř barev) a lžičkou balzamikového octa. Někdy dochucuji i šťávou z oliv, ale dejte si pozor, ať Vám salát moc neplave. Jako přílohu doporučuji čerství toust, nebo rozpečenou bagetku. Celý pokrm můžeme dochutit i domácími bylinkami.

Nezbývá, než Vám popřát dobrou chuť a snad Vám tento osvěžující salát bude chutnat a zařadíte ho do svého jídelníčku mezi oblíbená jídla.

  • České jméno ražené do stříbra
    Dárky se lidé obdarovávají od nepaměti. Některé přinášejí radost jen krátce, květiny uvadnou, lahve vína se vypijí, módní doplňky se časem opotřebují. A pak jsou dary, které mají sílu přetrvat celé generace. Mezi takové patří stříbrné groše s vyraženým českým jménem. Obdarujte tedy toho, kdo má svátek dnes a bude mít památku na celý život. Na první pohled jde o krásný stříbrný medailon, ale ve skutečnosti je to víc než jen kousek kovu, je to odkaz, památka a příběh v jednom. V okamžiku, kdy jej držíte v dlani, cítíte nejen chladný dotek stříbra, ale také hřejivé vědomí, že držíte něco, co má hlubší význam.
  • Svatební potřeby: Jak vykouzlit nezapomenutelný den D
    Plánování svatby je nádherná, ale zároveň náročná životní etapa. Budoucí novomanželé se často ocitají mezi dlouhými seznamy, rozpočty a nekonečným množstvím inspirace.
  • Jak účinně vypudit kunu z domu i půdy
    Kuna je malý, ale velmi nepříjemný nezvaný host. Zpočátku si jí možná ani nevšimnete, protože je plachá a přes den se skrývá.
  • Fotovoltaika a její výhody
    Fotovoltaika patří mezi nejrychleji se rozvíjející technologie současnosti a stále více domácností i firem zjišťuje, že se opravdu vyplatí.
Sdílejte nás!
fb-share-icon

3 komentáře: „Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *