Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně

Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?

Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky

  • 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
  • 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
  • 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
  • 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup přípravy karlovarského knedlíku

  1. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
  2. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
  3. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
  4. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
  5. Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
  6. Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
  7. Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
  8. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Karlovarský knedlík recept
karlovarský knedlík recept vaření ve vodě

Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti

  • Co byste měli znát před koupí kola
    Cyklistika patří mezi velmi vyhledávané aktivity u nás a ročně se vydá na cyklistické trasy nespočet sportovců. Dnes se podíváme na základní rozdělení kol.
  • Nezapomenutelný teambuilding v Action Parku Praha
    Hledáte ideální místo pro firemní teambuilding, které kombinuje zábavu, adrenalin i prostor pro neformální networking? Action Park Praha je outdoorový areál, který nabízí širokou škálu aktivit vhodných pro firemní akce všeho druhu. Ať už plánujete teambuilding, vánoční večírek nebo setkání s obchodními partnery, zde najdete perfektní kombinaci sportu, zábavy a relaxace na čerstvém vzduchu.
  • Víme, co je důležité pro generaci Z: Vytvořte úspěšnou PPC kampaň
    Jedním z předpokladů úspěšné marketingové strategie je, že znáte svoje cílové publikum. Zatímco ještě nedávno tvořila majoritu kupní síly generace X a mileniálové, nyní na scénu přichází generace Z. Poznejte, jak tato generace přemýšlí, jaké má hodnoty, a hlavně jak vytvořit PPC strategii, která ji zaujme.
  • Jak udržet velkoformátovou tiskárnu v perfektním stavu? Tipy pro maximální životnost
    Provozujete tiskové centrum nebo máte na starosti firemní tiskárnu? Pak víte, že když chvíli nefunguje, je to ztráta času i peněz. Proto vám představíme osvědčené postupy, díky kterým prodloužíte životnost své velkoformátové tiskárny a vyhnete se výpadkům. Přečtěte si našeho průvodce – od pravidelné údržby přes správné nastavení až po servis tiskárny.
Sdílejte nás!
fb-share-icon

1 komentář: „Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *