Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně
Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?
Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky
- 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
- 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
Postup přípravy karlovarského knedlíku
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
- Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
- Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
- Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
- Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
- Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
- Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.


Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti
- Firemní teambuilding v Praze, který opravdu funguje – Action Park PrahaHledáte efektivní způsob, jak posílit tým, zlepšit komunikaci a odměnit zaměstnance? Action Park Praha nabízí kombinaci venkovních i krytých prostor, variabilních aktivit a kompletního servisu, díky kterému proměníte běžnou firemní akci v opravdový zážitek. Areál leží na soutoku Berounky a Vltavy, což zajišťuje soukromí, přírodní prostředí a možnost bavit se až do nočních hodin bez omezení. Teambuildingové programy lze díky velkým party stanům zorganizovat bez ohledu na počasí.
- Proč se vyplatí investovat do kvalitních produktů pro pleť i mezizubní hygienuNa trhu je nepřeberné množství kosmetických a dentálních produktů v různých cenových hladinách. Někdy může být lákavé sáhnout po levnější možnosti, nebo naopak po trendech doporučovaných influencery či celebritami.
- Digitální hlídači, kteří pracují za násTechnologie tichým tempem pronikají i do oblastí, o kterých jsme dříve příliš nepřemýšleli. Mezi ně patří dálkové odečty vody, systém, který dokáže sledovat spotřebu v reálném čase a ušetřit starosti domácnostem i správcům budov.
- Jak si doma vytvořit ideální relaxační zónu po náročném dniPo dlouhém a hektickém dni v práci, ve škole nebo na cestách si každý zaslouží chvíli klidu. Místo, kde se člověk může zastavit, vypnout a načerpat novou energii. A nemusíte kvůli tomu jezdit do wellness centra nebo na dovolenou – klidný koutek si můžete vytvořit i u sebe doma. Stačí jen vědět, jak na to.
Sdílejte nás!
Pingback:Kosmatice - pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu | Kartmen