Karlovarský knedlík, základ každé domácí kuchyně
Domácí karlovarský knedlík je klasika, kterou by měla znát každá dobrá kuchařka. Přitom se jedná o recept již našich babiček a je velmi jednoduchý a rychlý. Umíte jej také uvařit?
Suroviny na 1 větší nebo 2 malé karlovarské knedlíky
- 7 rohlíků (ideálně jeden den staré, ale knedlíky chutná skvěle i z čerstvých housek)
- 2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě (lze nahradit pažitkou či jinou zelení)
- 100 g hrubé mouky (pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku)
- 200 ml mléka (pro bezlaktozovou variantu použijte bezlaktozové mléko)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 vejce
- špetka soli
Postup přípravy karlovarského knedlíku
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky (čím menší, tím lepší), nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne (pokud nemáte čas, tento krok můžete přeskočit a pokračovat krokem číslo 2).
- Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu do společné mísy.
- Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vyšlehání těstíčka nepodceňte. Čím více bude těstíčko nadýchané, tím bude konečný výsledek lepší.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh musí být pevný a tuhý. Pokud mísu otočíte vzhůru dnem, pěna by se neměla ani pohnout. Následně všechny suroviny spojíme a promísíme.
- Do velkého hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu.
- Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme. Pokud nemáte sáček, můžete jej nahradit například potravinářskou folií. Z těstíčka můžete vytvarovat buď obvyklý „válec“, nebo malé kuličky. Dejte si pozor, aby sáček ani folie nebyly příliš upnuté. Knedlík během vaření mírně zvětší svůj objem a je potřeba, aby měl kam „růst“. Pokud nemáte sáček ani folii, můžete knedlík vařit i bez něj, nicméně si musíte poctivě pohlídat, aby se karlovarský knedlík nerozvařil a nerozpadl se.
- Takto naplněné sáčky vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.
- Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.


Karlovarský knedlík je zkrátka klasika, která nezklame nikdy žádného strávníka a buďte si jistí, že s nimi zabodujete v každé příležitosti
- Bolestivá menstruace? Pozor na endometriózu ohrožující plodnostCítíte nepříjemné bolesti v pánvi během menstruace, při intimních partnerských aktivitách nebo při vyprazdňování na toaletě?
- Proč využít půjčovnu dodávek?Hledáte spolehlivý způsob, jak převézt větší náklad nebo přestěhovat vaší nemovitost? Půjčovna dodávek Praha je rychlé a dostupné řešení pro všechny.
- Služby a údržba sanitárního vybaveníProfesionální služby a údržba sanitárního vybavení jsou základem bezproblémového chodu domácnosti i firmy. Správná instalace a pravidelný servis nejen prodlužují životnost zařízení, ale také šetří čas a peníze. Ať už potřebujete drobnou opravu nebo kompletní rekonstrukci, kvalitní instalatér je vždy tou nejlepší volbou.
- Likvidace eternitu a azbestu: problém, který není radno podceňovatJeště před několika desetiletími by málokdo pochyboval o tom, že azbest patří mezi nejužitečnější stavební materiály. Odolný vůči vysokým teplotám, levný, snadno dostupný a nenáročný na údržbu – to byly vlastnosti, díky nimž se dostal do střech, fasád, izolací i podlah. Dnes je ale situace zcela odlišná. Pojmy jako Likvidace eternitu nebo Likvidace azbestu se staly součástí slovníku každého, kdo vlastní starší dům nebo chalupu.
Sdílejte nás!
Pingback:Kosmatice - pochoutka našich babiček, kterou lze ochutnat pouze v květnu | Kartmen