Osvěžující salát na svačinu, nebo jako příloha k masu
Pomalu ale jistě se blíží jaro a s ním začínají růst bylinky a zelenina na našich zahrádkách. Pojďme společně udělat první letošní osvěžující salát.
V dnešní době už není pravidlem, že kdo nemá dům se zahrádkou, nemůže nic pěstovat, ale ba naopak. Stále více lidí se snaží pěstovat bylinky a zeleninu v bytovkách a to hlavně díky čerstvosti a pocitu vlastní sklizně. V dnešním článku si ukážeme, jak připravit osvěžující salát do teplých jarních dní, kde využijete ingredience z vašich zahrad.
Hlavní přísady osvěžujícího salátu:
- Čočka 500 g (Lagris, můžete i jiné značky, nejlépe domácí)
- Balkánský sýr 200 g
- Šťáva z ½ citrónu
- Pažitka
- Pórek
- Cherry rajčata (5 – 10 kusů) Olivy (Giana, Franz Josef)
- Pepř/sůl na dochucení (nejlépe čerstvě mleté, mají výraznější chuť)
- Pertžel
- 1 – 2 klobásy (šunková)
- Olivový olej
- Balzamikový ocet

Příprava na osvěžující salát
Základem je proprat čočku a nechat jí namočenou 1 – 2 hodiny, dopředu. Poté jí dáme do hrnce s osolenou vodou a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme do změknutí. (nechávám maličko tvrdší, nemám rád, když se čočka rozblemtá – rozmočí) Mezi tím si na kostičky nakrájíme sýr s klobásou, rozkrojíme rajčata a olivy, a nadrobno nakrájíme pórek, pažitku a cibuli.
Postup
Klobásu s cibulí jemně osmažíme na pánvi a necháme vychladnout. Nachystáme si misku, do které přesypeme sceděnou čočku. Poté přidáme klobásu s cibulí a šťávu z půlky citrónu. Následně přidáme rajčata, olivy (dávám kolem 20 – 30 kousku rozkrojených napůl), petrželovou nať, pórek a na závěr sýr. Dávejte si pozor, ať jde sýr jako poslední, mohl by se Vám díky častému míchání surovin rozblemtat. V závěru vše dochutíme solí, pepřem (pepř čtyř barev) a lžičkou balzamikového octa. Někdy dochucuji i šťávou z oliv, ale dejte si pozor, ať Vám salát moc neplave. Jako přílohu doporučuji čerství toust, nebo rozpečenou bagetku. Celý pokrm můžeme dochutit i domácími bylinkami.
Nezbývá, než Vám popřát dobrou chuť a snad Vám tento osvěžující salát bude chutnat a zařadíte ho do svého jídelníčku mezi oblíbená jídla.
- TOKIT Omni Cook vs. Thermomix: Souboj chytrých hrnců nové generaceV kuchyních po celém světě se stále častěji objevují chytré spotřebiče, které slibují revoluci v domácím vaření. Jedním z nejvýraznějších představitelů tohoto trendu je bezesporu Thermomix – zařízení, které si získalo miliony fanoušků díky své multifunkčnosti, robustnímu provedení a silné komunitě uživatelů. V posledních letech se však na scéně objevil nový konkurent: TOKIT Omni Cook. Tento čínský výrobek nabízí podobné funkce, avšak za podstatně nižší cenu. Jak si tedy vedou tito dva kuchyňští pomocníci v přímém srovnání?
- TOKIT Omni Cook – chytrá alternativa k ThermomixNa trhu kuchyňských spotřebičů se v posledních letech objevují stále dokonalejší přístroje, které slibují usnadnění domácího vaření. V tomto směru dominuje zejména kategorie takzvaných chytrých multifunkčních robotů – zařízení, která zvládnou míchat, sekat, vážit, vařit i dusit. Mezi nimi si už roky drží výsadní postavení Thermomix, avšak nyní přichází nová alternativa – Omni Cook značky TOKIT, která se snaží zaujmout moderním designem, otevřeným softwarem a příznivější cenovkou.
- Asistovaná reprodukce, jaké jsou možnosti a výzvy při cestě za rodičovstvímAsistovaná reprodukce je oblast medicíny, která pomáhá párům, které mají problémy s početím dítěte.
- Žárovky a moderní osvětlení: Jak vybrat správné světlo do vašeho domovaDobře zvolené osvětlení dokáže s vaším interiérem zázraky. Nejde jen
Pingback:Štíhlá postava bez trápení? Není problém! | Kartmen
Pingback:Pop-overs, takzvané palačinky ve formě na muffiny | Kartmen
Pingback:Hubnutí není o hladovění! Víme, jak dosáhnete trvalých výsledků a zabránit jojo efektu | Kartmen