Veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček
Každý vegan, nebo ten, kdo má alergii na mléčnou bílkovinu (neboli ABKM) a vajíčka, jistě dobře ví, jak je těžké najít dobrý recept na dort. My Vám přinášíme přesně takový! Aneb výborný recept na veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček právě zde!
Ačkoliv jsou pojmy intolerance laktózy, alergie na laktózu, alergie na mléčnou bílkovinu (ABKM alergie), alergie na vajíčka a veganské pečení rozdílné pojmy, všechny mají jedno společné – najít dobré těsto na dobrý korpus dortu je opravdu velký oříšek. My Vám přinášíme jeden typ, který zaručeně musíte vyzkoušet!
Na veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček budete potřebovat:
Korpus
- 225 g hrnku hladké mouky
- 180 g krupicového cukru (pokud chcete dietnější verzi, můžete dát i méně)
- 60 g holandského kakaa
- 1 lžičku prášku do pečení
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 360 ml neslazeného mandlového mléka (může být ale i sójové, či rýžové)
- 180 ml oleje na pečení
- 2 lžíce octu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- višňová nebo jiná nakyslá marmeláda
Vanilkovo-kokosový krém
- 125 g Alpro sójového dezertu vanilkového (nebo si puding můžete udělat sami domácí)
- velká plechovka kokosového mléka (den předem musí být v lednici)
Poleva
- želatina
- 250 g lesního ovoce
- cukr krupice dle chuti a potřeby
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem.
- V první řadě si připravíme veganský korpus. V misce smíchejte všechny suché ingredience (mouka, cukr, kakao, práše do pečení, jedlou sodu, sůl) a promíchejte.
- Poté přidejte zbylé tekuté ingredience (mléko, olej, ocet, vanilkový extrakt) a důkladně promíchejte mixérem.
- Hotové těsto nalejte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 – 40 minut. To že je korpus zcela hotový otestujte párátkem.
- Jakmile je korpus hotový, nechte jej důkladně vychladnout.
- Následně si připravte vanilkovo-kokosový krém. Nachystejte si plechovku kokosového mléka. Otevřete ji a oddělte tuhou část od kapalné. Tuhou část použijeme, tekutou můžete použít například jako přísadu do smoothie.
- Z tuhé části v misce vyšlehejte krém. Následně do něj přidejte vanilkový puding.
- Krém dejte na chvíli ztuhnout do lednice. V mezičase rozkrojte vychladlý korpus. Rozřízlé části potřete marmeládou.
- Následně potřete krémem a jednotlivé části korpusu opět umístěte na sebe. Takto sestavený dort opět vložte do pečící formy a dejte do lednice opět na chvíli ztuhnout.
- Na sporáku si rozehřejte ovoce a přidejte do něj cukr dle chuti. Následně ovoce rozmixujte a zasypte želatinou dle návodu.
- Takto nachystanou ovocnou polevou polejte korpus, dejte ihned ztuhnout do lednice a veganský dort bez mléka a vajíček vhodný i pro ABKM alergiky je na světě!
Další informace:
- Těsto na cca formu o průměru 23-26 cm
- Časová náročnost přípravy: 40 minut
- Časová náročnost pečení: 40 minut
Pokud tento veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček vyzkoušíte, jistě se s námi podělte o své zkušenosti a názory, rádi je uslyšíme!
Pingback:Veganský máslový dort bez mléka a vajíček | Kartmen
Pingback:Muffiny bez másla i vajíček, aneb jak snadno pohostit vegana | Kartmen
Pingback:Perníčky bez mléka a vajec, aneb veganské vánoční perníčky | Kartmen
Pingback:Rychlá a jednoduchá buchta bez vajíček a mléka | Kartmen