fbpx

Zdravý pohankový dort bez mléka a vajec

Veganský dortdort bez mléka a vajec, nebo buchta pro alergiky na vajíčka a mléko – je úplně jedno, jak tuto rychlou a velmi zdravou dortu pojmenujete. Všechny názvy mají jedno společné – jedná se o velmi chutný, zdravý a nízkokalorický dezert vhodný pro každou slavnostní událost!

Všichni alergici na mléko, alergici na mléčnou bílkovinu (ABKM), alergici na vejce nebo vegani mají jedno společné – najít recept na výborný a zdravý dort bez mléka a vajec je opravdu problém! Nicméně my vám ušetříme starosti – zde jeden výborný je!

Na zdravý pohankový dort bez mléka a vajec budete potřebovat:

Korpus 

  • 2  polévkové lžíce  jablečného octa 
  • 1 1/4 hrnku sójového mléka (nebo jiného veganského)
  • čekankový sirup dle chuti
  • 2 1/4 hrnku pohankové hladké mouky
  • 1/2 hrnku kakaa (pravého vysokoprocentní, nikoliv Granko!)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2  čajové lžičky  jedlé sody
  • velká špetka soli
  • 1/2 hrnku rostlinného másla (Alsan)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1  hrnek vroucí vody

Krém

  • 2 -3 hrnky hodinu předem namočených (nesolených) kešu ořechů
  • 1/2 hrnu kakaa
  • čekankový sirup
  • 2 kokosové (nebo sójové) jogurty
  • 1/2 hrnku změklého veganského másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rybízová marmeláda (nebo jiná nakyslá)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem.
  2. V první řadě si připravíme veganský korpus. V první řadě si připravíme veganský korpus. V misce smíchejte jablečný ocet a mléko a nechte odstát (směs se zažmolkuje a následně mléko zhoustne).
  3. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience (mouka, kakao, práše do pečení, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl) a promíchejte.
  4. Poté přidejte zbylé tekuté ingredience (mléko + ocet, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo) a důkladně promíchejte mixérem.
  5. Na závěr přidejte hrnek vroucí vody a opět promixujte. Následně dochuťte čekankovým sirupem tak, aby vám těsto chutnalo a nebylo příliš hořké.
  6. Hotové těsto nalejte do vymaštěné formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 – 40 minut. To že je korpus zcela hotový otestujte párátkem.
  7. Jakmile je korpus hotový, nechte jej důkladně vychladnout.
  8. Mezi tím co se korpus peče, připravte si krém. Všechny suroviny dejte do vysokorychlostního mixéru a důkladně rozmixujte. Pokud se vám zdá, že je krém moc řídký, přidejte kešu. Pokud naopak moc tuhý, máslo, nebo jogurt. Celý krém následně dochuťte čekankovým sirupem.
  9. Krém nechte alespoň půl hodiny v ledničce ztuhnout.
  10. Jakmile je korpus úplně studený, rozkrojte jej a důkladně namažte nakyslou marmeládou. Následně potřete krémem. Celý dort ozdobte taktéž krémem. Dozdobit můžete například i ovocem.

Další informace:

  • Těsto na cca formu o průměru 10 cm
  • Časová náročnost přípravy: 20 minut
  • Časová náročnost pečení: 40 minut
Zdravý pohankový dort bez mléka a vajec

Pokud tento veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček vyzkoušíte, jistě se s námi podělte o své zkušenosti a názory, rádi je uslyšíme!

Sdílejte nás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *