Rychlá a jednoduchá buchta bez vajíček a mléka
Veganská buchta, buchta bez vajíček a mléka, nebo buchta pro alergiky na vajíčka a mléko – je úplně jedno, jak tuto rychlou pochoutku pojmenujete. Všechny názvy označují to stejné – výbornou, rychlou a zdravou variantu obyčejné hrnkové buchty!
Takže, pokud byste chtěli upéct rychlou, jednoduchou a velmi chutnou buchtu bez vajíček a mléka, ale bojíte se, že na ni nemáte doma dostatek ingrediencí, jste na omylu! Obyčejná buchta bez vajíček se dá upéct zcela určitě jen z toho, co máte právě doma!
Suroviny na rychlou veganskou buchtu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrknu čekankového sirupu / 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek sójového mléka (Pokud nemáte, může být i rýžové a mandlové mléko, nebo voda – nicméně tu používejte opravdu jen v krajních případech. Buchta tím ztratí na chuti.)
- 0,5 hrnku kokosového oleje (Pokud nemáte, můžete použít jakýkoliv jiný olej, který máte po ruce – např. slunečnicový.)
- 0,5 prášku do pečiva
- rybíz (se šťávou), nebo jakákoliv zavařenina
Další informace:
- Těsto cca na jeden menší plech (15 x 20 cm)
- Časová náročnost přípravy: 5 minut
- Časová náročnost pečení: 30 minut (dle trouby)
Postup přípravy buchty bez vajec a mléka
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Dále smíchejte všechny sypké suroviny (mouku a prášek do pečiva).
- Následně přilijte mléko a olej. Všechny suroviny promíchejte mixérem.
- Těsto by v současné době mělo být tužší. Rozřeďte jej dle potřeby čekankovým sirupem a šťávou z rybízu (nebo šťávou z jiného kompotu). Postupně přidávejte sirup a šťávu tak, aby těsto nebylo příliš kyselé a získalo ideální konzistenci.
- Do samotného těsta pak přidejte i polovinu rybízu a znovu rozmixujte.
- Hotové těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Následně posypte druhou polovinou rybízu a vložte do trouby.
- Pečte cca 30 minut. Doba pečení se může lišit dle trouby. Vždy před vytažením ozkoušejte párátkem. Pokud párátko po zapíchnutí vytáhnete suché, buchta je hotová. Na párátku taktéž nesmí být nalepené kusy těsta.

Tip: Pokud chcete, můžete celou buchtu posypat drobenkou (cukr + máslo), nicméně v takovém případu musíte počítat s tím, že tímto krokem celá buchta bude podstatně více kalorická, více tučná a méně zdravá.
Pokud jste tuto rychlou veganskou buchtu bez vajíček a mléka vyzkoušeli, dejte nám určitě vědět, jak vám chutnala! Budeme rádi za každou reakci (popřípadě další vylepšení receptu).
Pingback:Veganská citrónová buchta, aneb obyčejná buchta bez mléka a vajec | Kartmen
Pingback:Rychlá veganská jablečná buchta, aneb buchta s jablky bez mléka a vajec - Kartmen