Zdravý pohankový dort bez mléka a vajec
Veganský dort, dort bez mléka a vajec, nebo buchta pro alergiky na vajíčka a mléko – je úplně jedno, jak tuto rychlou a velmi zdravou dortu pojmenujete. Všechny názvy mají jedno společné – jedná se o velmi chutný, zdravý a nízkokalorický dezert vhodný pro každou slavnostní událost!
Všichni alergici na mléko, alergici na mléčnou bílkovinu (ABKM), alergici na vejce nebo vegani mají jedno společné – najít recept na výborný a zdravý dort bez mléka a vajec je opravdu problém! Nicméně my vám ušetříme starosti – zde jeden výborný je!
Na zdravý pohankový dort bez mléka a vajec budete potřebovat:
Korpus
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 1/4 hrnku sójového mléka (nebo jiného veganského)
- čekankový sirup dle chuti
- 2 1/4 hrnku pohankové hladké mouky
- 1/2 hrnku kakaa (pravého vysokoprocentní, nikoliv Granko!)
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- velká špetka soli
- 1/2 hrnku rostlinného másla (Alsan)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek vroucí vody
Krém
- 2 -3 hrnky hodinu předem namočených (nesolených) kešu ořechů
- 1/2 hrnu kakaa
- čekankový sirup
- 2 kokosové (nebo sójové) jogurty
- 1/2 hrnku změklého veganského másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rybízová marmeláda (nebo jiná nakyslá)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečící formu vyložte papírem.
- V první řadě si připravíme veganský korpus. V první řadě si připravíme veganský korpus. V misce smíchejte jablečný ocet a mléko a nechte odstát (směs se zažmolkuje a následně mléko zhoustne).
- V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience (mouka, kakao, práše do pečení, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl) a promíchejte.
- Poté přidejte zbylé tekuté ingredience (mléko + ocet, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo) a důkladně promíchejte mixérem.
- Na závěr přidejte hrnek vroucí vody a opět promixujte. Následně dochuťte čekankovým sirupem tak, aby vám těsto chutnalo a nebylo příliš hořké.
- Hotové těsto nalejte do vymaštěné formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35 – 40 minut. To že je korpus zcela hotový otestujte párátkem.
- Jakmile je korpus hotový, nechte jej důkladně vychladnout.
- Mezi tím co se korpus peče, připravte si krém. Všechny suroviny dejte do vysokorychlostního mixéru a důkladně rozmixujte. Pokud se vám zdá, že je krém moc řídký, přidejte kešu. Pokud naopak moc tuhý, máslo, nebo jogurt. Celý krém následně dochuťte čekankovým sirupem.
- Krém nechte alespoň půl hodiny v ledničce ztuhnout.
- Jakmile je korpus úplně studený, rozkrojte jej a důkladně namažte nakyslou marmeládou. Následně potřete krémem. Celý dort ozdobte taktéž krémem. Dozdobit můžete například i ovocem.
Další informace:
- Těsto na cca formu o průměru 10 cm
- Časová náročnost přípravy: 20 minut
- Časová náročnost pečení: 40 minut
Pokud tento veganský čokoládový dort bez mléka a vajíček vyzkoušíte, jistě se s námi podělte o své zkušenosti a názory, rádi je uslyšíme!
Sdílejte nás!
Pingback:Nízkokalorická hrnková buchta z mrkve a špaldové mouky | Kartmen